Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis Anny Lewandowskiej na placki ziemniaczane. Podaje je z cudownym i bardzo zaskakującym dodatkiem
TRICOLORS/East News; canva/gabrielasauciuc, Getty Images

Niezwykły przepis Anny Lewandowskiej na placki ziemniaczane. Podaje je z cudownym i bardzo zaskakującym dodatkiem

12 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane dla wielu są wspomnieniem z dzieciństwa, lecz niektórzy nieprzerwanie cieszą się ich smakiem. Anna Lewandowska swoje doprawione szczyptą kurkumy placki podaje z aromatycznym sosem pieczarkowym na bazie mleczka kokosowego. Taki posiłek nie tylko pysznie smakuje, lecz jest również wyjątkowo zdrowy.

Placki ziemniaczane to szybki sposób na sycący i pożywny obiad, który przy okazji można przygotować za naprawdę małe pieniądze. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, dlatego nie warto robić ich zbyt dużo.

Anna Lewandowska placki polewa sosem z pieczarek, ugotowanym na bazie mleczka kokosowego. Doprawia go mnóstwem świeżego szczypiorku, który dzięki dużej zawartości witaminy C, korzystnie wpływa na zdrowie.

Przepis na placki z sosem pieczarkowym Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 ziemniaki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki owsianej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • garść pieczarek

  • 50 ml mleka kokosowego

  • szczypta kurkumy

  • pęczek szczypiorku

  • pęczek koperku

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie zetrzyj je na tarce z małymi oczkami. Cebulę obierz, podziel ją na pół. Jedną połówkę zetrzyj do kartofli, drugą odłóż na później. Koperek umyj i posiekaj.

Do miski z warzywami dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, koperek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto. Smaż placuszki na rozgrzanym maśle z obu stron na intensywny złoty kolor.

Drugą połówkę cebuli posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Dodaj do niej posiekane i umyte pieczarki, mleczko kokosowe, sól i pieprz. Duś całość, aż sos ładnie zgęstnieje. Pod koniec wsyp posiekany szczypiorek. Placki polewaj sosem i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bigos z pieczarek według przepisu siostry Anastazji. Ten tekst zdradza przepis na gołąbki z mielonym mięsem i papryką.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/Tanya145, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy