Niezwykły przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z dodatkiem pieczonej papryki
Zupa gulaszowa idealnie sprawdza się w zimną pogodę, kiedy jedyne, o czym się myśli, to zjedzenie czegoś rozgrzewającego i sycącego. Karol Okrasa opracował własny przepis na to klasyczne węgierskie danie, do którego dorzuca pieczoną paprykę. Tak przygotowane warzywo nadaje zupie pysznej słodyczy i lekko dymny aromat.
Zupa gulaszowa jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga od gotującego zbyt dużo pracy. Trzeba oczywiście jednak dobrze kontrolować temperaturę, szczególnie podczas smażenia wszystkich składników - nawet niewielka ilość spalenizny zniszczy smak całej potrawy.
Karol Okrasa do swojej zupy dorzuca pieczoną paprykę, a także odrobinę skórki cytrynowej. Papryka po upieczeniu jest jeszcze słodsza, co doskonale podkreśla słoność całego dania, z kolei skórka przełamuje wszystko orzeźwieniem.
Przepis na zupę gulaszową Karola Okrasy
Składniki:
-
1,5 kg wołowiny
-
15 g kminku
-
4 cebule
-
400 g ziemniaków
-
4 ząbki czosnku
-
60 g mąki
-
30 g masła
-
4 papryki czerwone
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
4 liście laurowe
-
2 cm kawałek imbiru
-
1 cytryna
-
sól
-
pieprz
-
olej
Papryki umyj, natrzyj olejem i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, aż skórka pomarszczy się. Wyciągnij je, owiń folią aluminiową i odstaw do częściowego przestudzenia.
Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i pieprzem. Podsmaż na oleju, po czym przełóż do garnka. Na tym samym oleju podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, starty imbir i skórkę z cytryny. Po kilku minutach dodaj do nich słodką paprykę w proszku. Przełóż warzywa do mięsa, zalej je wodą tak, aby całość została zakryta, dopraw liśćmi laurowymi i gotuj mięso do miękkości.
Następnie wrzuć do garnka pokrojone i obrane ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj gulasz, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec wsyp do dania kminek roztarty w moździerzu, sól oraz pieprz. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić aromatyczne i chrupiące pieczone ziemniaki. Ten tekst pokazuje sposób na domową kiełbasę krakowską.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla