Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z dodatkiem pieczonej papryki
TRICOLORS/East News; canva/arfo, Getty Images

Niezwykły przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z dodatkiem pieczonej papryki

30 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa gulaszowa idealnie sprawdza się w zimną pogodę, kiedy jedyne, o czym się myśli, to zjedzenie czegoś rozgrzewającego i sycącego. Karol Okrasa opracował własny przepis na to klasyczne węgierskie danie, do którego dorzuca pieczoną paprykę. Tak przygotowane warzywo nadaje zupie pysznej słodyczy i lekko dymny aromat.

Zupa gulaszowa jest wyjątkowo prostym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga od gotującego zbyt dużo pracy. Trzeba oczywiście jednak dobrze kontrolować temperaturę, szczególnie podczas smażenia wszystkich składników - nawet niewielka ilość spalenizny zniszczy smak całej potrawy.

Karol Okrasa do swojej zupy dorzuca pieczoną paprykę, a także odrobinę skórki cytrynowej. Papryka po upieczeniu jest jeszcze słodsza, co doskonale podkreśla słoność całego dania, z kolei skórka przełamuje wszystko orzeźwieniem.

Przepis na zupę gulaszową Karola Okrasy

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny

  • 15 g kminku

  • 4 cebule

  • 400 g ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 60 g mąki

  • 30 g masła

  • 4 papryki czerwone

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 4 liście laurowe

  • 2 cm kawałek imbiru

  • 1 cytryna

  • sól

  • pieprz

  • olej

Papryki umyj, natrzyj olejem i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, aż skórka pomarszczy się. Wyciągnij je, owiń folią aluminiową i odstaw do częściowego przestudzenia.

Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i pieprzem. Podsmaż na oleju, po czym przełóż do garnka. Na tym samym oleju podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, starty imbir i skórkę z cytryny. Po kilku minutach dodaj do nich słodką paprykę w proszku. Przełóż warzywa do mięsa, zalej je wodą tak, aby całość została zakryta, dopraw liśćmi laurowymi i gotuj mięso do miękkości.

Następnie wrzuć do garnka pokrojone i obrane ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj gulasz, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec wsyp do dania kminek roztarty w moździerzu, sól oraz pieprz. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić aromatyczne i chrupiące pieczone ziemniaki. Ten tekst pokazuje sposób na domową kiełbasę krakowską.

Gulaszowa

Źródło zdjęcia: canva/Wiktory, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy