Smakosze.pl
Pieczone ziemniaki

canva/pixelshot

Obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie

8 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Ziemniaki są wybitnie wdzięcznym warzywem, ponieważ można przyrządzić je na najróżniejsze sposoby - jednym z nich jest zapieczenie ich w musztardzie. Tak przygotowane ziemniaki stają się wyraziste i aromatyczne, więc można podawać je do równie intensywnych w smaku pieczonych mięs. Sprawdzają się również jako prosta przekąska pomiędzy posiłkami.

Pieczone ziemniaki to jedna z najlepszych metod gotowania tych smacznych bulw. Gotowanie w wodzie wypłukuje z nich część wartości odżywczych, a smażenie zwiększa ich kaloryczność. Jeśli chcesz więc jeść zdrowiej, zrezygnuj z dodawania do poniższego przepisu oleju, a będziesz mógł cieszyć się zdrowym i smacznym jedzeniem.

rosół

Wyjątkowy rosół królewski na specjalne okazje

CZYTAJ DALEJ

Sekretem pieczonych ziemniaczków jest użycie dwóch rodzajów musztardy. Dijon wprowadza ostrość oraz mocny smak, z kolei musztarda francuska poprawia teksturę i nadaje całości lekko słodkiego posmaku.

Przepis na pieczone ziemniaki w musztardzie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 łyżki oleju

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki musztardy Dijon

  • 3 łyżki musztardy francuskiej

  • świeża natka pietruszki

  • sok z 1 jednej cytryny

Zacznij od nagrzania piekarnika do 230 stopni Celsjusza. Na blachę połóż papier do pieczenia. Ziemniaki obierz ze skórki, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki wielkości pojedynczego kęsa.

W miseczce umieść obie musztardy, sok z cytryny, olej oraz obrane i posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj całość dokładnie. Ziemniaki rozłóż na papierze, polej sosem i dobrze wmasuj go w każdy kawałek kartofli.

Wsuń blachę do piekarnika i piecz ziemniaki przez 20 minut. Po tym czasie zamieszaj zawartośc blachy i piecz ją kolejne 20 minut. Przed podaniem posiekaj umytą natkę pietruszki i posyp nią chrupiące bulwy. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak gotować ziemniaki, które dodajemy do zupy. Ten tekst wyjawia prosty przepis na kultowe pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu.

Pieczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >