Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać
Canva / karma_pema

Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać

10 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Chleb pieczony w słoiku jest oryginalnym i zaskakującym sposobem na domowy wyrób pieczywa. Zapasteryzowane upieczone ciasto może wytrzymać na półce w spiżarni nawet kilka miesięcy, jest jednak tak pyszne, że jego zapas zniknie z domu dużo szybciej. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.

Do chleba pieczonego w słoiku potrzebujemy zaledwie kilki prostych składników i nieco cierpliwości. Przepis jest bardzo łatwy wykonaniu i nie powinien nikomu sprawić żadnej trudności. Gotowy chleb z łatwością wyślizguje się ze słoika dzięki posmarowaniu surowego jeszcze ciasta olejem. Zapraszamy do pieczenia.

Przepis na niezwykły chleb pieczony w słoiku

Składniki na 4 słoiki:

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 1 opakowane suchych drożdży

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 i 1/2 szklanek maki pszennej

  • 1/2 łyżki soli

  • 1 i 1/2 łyżki oleju

  • 1 garść ziaren słonecznika

Jak upiec zaskakujący chleb w słoiku?

Przygotowania do pieczenia chleba r ozpocznij od wymieszania ciepłej wody z drożdżami . Następnie do tej samej miseczki dodaj cukier . Całość zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut .

Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaj do nich mąkę wymieszaną uprzednio z ziarnami słonecznika oraz solą . Suche składniki dodawaj stopniowo, przez cały czas mieszając całość .

Po dodaniu całej mąki na chleb pieczony w słoiku, zacznij wyrabiać ręcznie uzyskane ciasto . Ugniataj masę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą . Chwilę przed końcem wyrabiania dodaj do całości łyżkę oleju .

Zagniecione ciasto na chleb pieczony w słoiku podziel na 4 równe porcje i uformuj w kule. Każdą kulę posmaruj z wierzchu olejem i wsadź do wyparzonego i osuszonego słoika. Ciasto w słoiku ugnieć tak, aby dobrze przylegało do dna i ścianek naczynia i zajmowało ok. 1/3 jego wysokości .

Słoiki z ciastem na chleb odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce . Po upływie 1-2 godzin ciasto powinno wyrosnąć i zając całą przestrzeń w słoiku . Pod koniec upływu czasu wyrastania zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni .

Słoiki z chlebem wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut . Po upływie tego czasu wyjmij chleb z piecyka i zakręć wszystkie naczynia . Jeśli pieczywo wyrosło powyżej linii słoika, odetnij naddatek za pomocą ostrego noża .

Gotowy chleb pieczony w słoiku wstaw do piekarnika z temperaturą ustawiona na 130 stopni . Pasteryzuj przez ok. 15 minut . Po upływie kwadransa, słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia . Nie tylko chleb, ale także mięso możesz przygotować w słoiku . Dobrze wyparzony słoik to podstawa .

Canva / Ron Lach z Pexels
Canva / Ron Lach z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy