Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na herbatę z forsycji. Sezon na nią właśnie trwa
canva/Bulgac

Niezwykły przepis na herbatę z forsycji. Sezon na nią właśnie trwa

17 kwietnia 2022

Herbaty ziołowe mają wiele cennych właściwości. Wczesną wiosną w wielu miejscach kwitnie forsycja. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jej młode pędy nie tylko są jadalne, ale też pełne istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdźcie czas, by zebrać trochę świeżych gałązek forsycji i przygotujcie z niej pyszną herbatę. Będziecie zachwyceni.

Herbata z forsycji jest nietypową propozycją , która zwłaszcza teraz, gdy roślina kwitnie, jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wyjątkowy napar zawiera szereg istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Warto nazbierać trochę tej cennej rośliny podczas spaceru i przyrządzić ten ziołowy specjał. Spróbujecie?

Zalety herbaty z forsycji

Kwiaty, owoce, a nawet kora forsycji stanowią wartościowy surowiec zielarski. Jej młode łodygi są w całości jadalne i mają pyszny lukrecjowy smak . Jednak to w pięknych żółtych kwiatach — które bywają jednak nieco gorzkie — kryje się najwięcej dobra.

Ta część rośliny zawiera znaczną dawkę rutyny — substancji, która wspomaga odporność organizmu i wzmacnia go podczas walki z przeziębieniem. Związek ten poprawia także kondycję skóry naczynkowej i żył.

Ponadto herbata z forsycji wykazuje działanie uspokajające, moczopędne i rozkurczowe. Pomoże więc w sytuacji napięcia czy przeciążenia. Udowodniono też, że jej spożywanie ma dobry wpływ na wątrobę oraz wspiera profilaktykę miażdżycy.

Napar ma nienachalny smak, który z pewnością dostarczy wam przyjemnych doznań. Jego przygotowanie jest równie proste, jak sporządzenie naparu z kopru włoskiego czy liści laurowych i goździków . Warto spróbować.

Przepis na wyborną herbatę z forsycji

Składniki:

  • 3-4 gałązki forsycji o długości 15 cm

  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Gałązki rośliny myjemy, tniemy na 3-4 cm odcinki i wrzucamy do garnuszka. Wodę zagotowujemy, zalewamy nią przygotowaną forsycję i gotujemy przez 4 minuty. Napar przelewamy do szklanki , przykrywamy spodeczkiem i studzimy. Smacznego.

Napar z forsycji wzmocni odporność
Napar z forsycji wzmocni odporność

Źródło zdjęcia: canva/TinaFields

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zdrowie.claudia, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy