Niezwykły przepis na herbatę z forsycji. Sezon na nią właśnie trwa
Herbaty ziołowe mają wiele cennych właściwości. Wczesną wiosną w wielu miejscach kwitnie forsycja. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jej młode pędy nie tylko są jadalne, ale też pełne istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdźcie czas, by zebrać trochę świeżych gałązek forsycji i przygotujcie z niej pyszną herbatę. Będziecie zachwyceni.
Herbata z forsycji jest nietypową propozycją , która zwłaszcza teraz, gdy roślina kwitnie, jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wyjątkowy napar zawiera szereg istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Warto nazbierać trochę tej cennej rośliny podczas spaceru i przyrządzić ten ziołowy specjał. Spróbujecie?
Zalety herbaty z forsycji
Kwiaty, owoce, a nawet kora forsycji stanowią wartościowy surowiec zielarski. Jej młode łodygi są w całości jadalne i mają pyszny lukrecjowy smak . Jednak to w pięknych żółtych kwiatach — które bywają jednak nieco gorzkie — kryje się najwięcej dobra.
Ta część rośliny zawiera znaczną dawkę rutyny — substancji, która wspomaga odporność organizmu i wzmacnia go podczas walki z przeziębieniem. Związek ten poprawia także kondycję skóry naczynkowej i żył.
Ponadto herbata z forsycji wykazuje działanie uspokajające, moczopędne i rozkurczowe. Pomoże więc w sytuacji napięcia czy przeciążenia. Udowodniono też, że jej spożywanie ma dobry wpływ na wątrobę oraz wspiera profilaktykę miażdżycy.
Napar ma nienachalny smak, który z pewnością dostarczy wam przyjemnych doznań. Jego przygotowanie jest równie proste, jak sporządzenie naparu z kopru włoskiego czy liści laurowych i goździków . Warto spróbować.
Przepis na wyborną herbatę z forsycji
Składniki:
-
3-4 gałązki forsycji o długości 15 cm
-
250 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Gałązki rośliny myjemy, tniemy na 3-4 cm odcinki i wrzucamy do garnuszka. Wodę zagotowujemy, zalewamy nią przygotowaną forsycję i gotujemy przez 4 minuty. Napar przelewamy do szklanki , przykrywamy spodeczkiem i studzimy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/TinaFields
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
-
Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
-
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Źródło: zdrowie.claudia, kuchnia.wp