Niezwykły przepis na kwas chlebowy. Doskonały napój na upalne dni
Poznajcie niezwykły przepis na kwas chlebowy. Ten napój jest doskonały na upalne dni — świetnie orzeźwia, schładza, a przy tym jest naturalny i zdrowy. Przygotujecie go domowym sposobem bez większego wysiłku. Musicie tylko na niego poczekać 1,5 doby.
Kwas chlebowy jest napojem znanym w Europie od Średniowiecza. Na Ukrainie i w Rosji uznawany jest za napój narodowy. Powstaje w wyniku fermentacji chleba. Zawiera nieco alkoholu, ale na tyle mało, że klasyfikuje się go jako napój bezalkoholowy.
Kwas chlebowy korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, bo poprawia przemianę materii i odbudowuje naturalną florę jelit. Pozytywnie działa także na serce i układ krążenia, zwiększa również odporność naszego organizmu.
Jak zrobić kwas chlebowy?
Składniki:
-
7-8 kromek razowego chleba lub żytniego pieczonego na zakwasie
-
5 l wody
-
1 szklanka cukru
-
1 dag drożdży
-
3-4 łyżki rodzynek
-
1/2 cytryny
Przygotowanie domowego kwasu chlebowego
Kromki chleba pokrój w kostkę, umieść na blasze, wstaw do piekarnika o temperaturze 160 st. C i podsusz je przez ok. 25 minut. Uważaj, by chleb się nie przypalił, bo kwas będzie gorzki.
Zagotuj wodę. Chleb umieść w wyparzonym słoju lub naczyniu kamionkowym, zalej go gorącą wodą i pozostaw do wystygnięcia.
Do lekko ciepłego dodaj drożdże i cukier. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Po tym czasie płyn przecedź. Przygotuj wyparzone butelki. Do każdej włóż po trochu rodzynek i kawałku cytryny. Butelki napełnij kwasem do 3/4 ich wysokości.
Butelki zakręć i odstaw na 1-3 doby w chłodne miejsce. Po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do picia.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na lemoniadę z rabarbaru , a także na lemoniadę z arbuzem i miętą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykły chłodnik z pomidorów i arbuza. Idealna zupa na upały
-
Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni
-
Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem. Bogactwem smaku deklasują konkurencje
Źródło: mojegotowanie, wikipedia