Smakosze.pl
Lemoniada z arbuzem i miętą

Zdjęcie autorstwa Nadi Lindsay z Pexels

Fit lemoniada z arbuzem i miętą

31 Marca 2021

Autor tekstu:

Marianna Umerle

Udostępnij:

Klasycznie przygotowywana na bazie posłodzonej wody i soku z cytryn. Schłodzona i przyjemnie kwaśna – ratuje nas w upalne dni i wtedy, kiedy potrzebujemy nawodnić organizm. Lemoniadę znali już średniowieczni Egipcjanie. Warto przygotować własną wari

Jak to się zaczęło? Lemoniada, która leczy

Najwcześniejsze pisemne wzmianki o lemoniadzie pochodzą z Egiptu sprzed ponad 1000 lat. Okazuje się, że Egipcjanie lubili sączyć napój na bazie cytryn, daktyli oraz miodu. Znacznie później, bo w XVII wieku w Paryżu, powstał związek o nazwie Compagnie de Limonadiers. Lemoniada sprzedawana była w metalowych kubkach na paryskich ulicach i szybko zyskała dużą popularność.

Robiono ją z gazowanej wody, soku z cytryny i miodu; Francuzi głęboko wierzyli w to, że lemoniada uodporniła ich na zarazę. Niecałe 200 lat później lemoniada nadal uważana była za lekarstwo w paryskich szpitalach. W Polsce lemoniada pojawiła się natomiast dopiero koło XIX wieku, razem z kwasem chlebowym i oranżadą. Dzisiaj również widzimy, jak sprzedawana jest w letnie dni na polskich ulicach.

Lemoniada, czyli zdrowa alternatywa dla napojów gazowanych

Zdrowe wcale nie oznacza mniej smaczne od niezdrowego. Wiemy to doskonale, jednak większość z nas chętnie sięga po słodkie napoje gazowane po wysiłku lub w letnie dni. Niestety, nie jest tajemnicą, że wszystkie kolorowe i musujące napoje – mimo atrakcyjnego wyglądu i przyciągających wzrok etykiet – nie mają w sobie nic, co wpływałoby dobrze na nasze organizmy.

Sztuczne barwniki, konserwanty (w tym najsilniejszy: benzoesan sodu) a przede wszystkim ogromne ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego tworzą zabójczą mieszankę wybuchową; przyczyniają się do powstawania chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory czy cukrzyca typu I. Właśnie dlatego warto wybrać zdrową alternatywę, pełną witamin i odżywczych minerałów, bez szkodliwych dodatków. Bo taka właśnie jest prawdziwa lemoniada.

Cytryna i arbuz – doskonałe połączenie smaków w lemoniadzie

Cytryna jest podstawą każdej szanującej się lemoniady. To jej sok nadaje tej magicznej miksturze przyjemnej kwasowości i rześkiego smaku. Już sama woda z cytryną doskonale nawadnia organizm! Jest pełna witaminy C, która pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy i wygląd skóry. Trzy razy tak dla cytryny! Dlaczego jednak w naszym przepisie postawiliśmy właśnie na arbuzową lemoniadę? Uważamy, że arbuz doskonale komponuje się z cytryną. Jest słodki, bogaty w witaminy A, E i z grupy B, no i ma ten piękny, soczyście różowy kolor… 

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę arbuzową z miętą

Składniki:

  • 1 kg arbuza (waga przez obraniem go ze skóry)

  • 2 duże cytryny

  • 1 litr wody mineralnej (może być gazowana)

  • 100 ml wrzątku

  • 4-5 łyżek ksylitolu

  • listki mięty

  • kostki lodu

Jak przygotować domową lemoniadę z arbuza?

Schłodź uprzednio arbuza w lodówce. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej wyciśnięty sok z jednej cytryny i ksylitol wedle uznania. Wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. Wyjmij arbuza z lodówki i za pomocą łyżki wydrąż miąższ i powybieraj wszystkie paski. Dla uzyskania gładkiej konsystencji zblenduj pokrojony miąższ.

Dodaj go do ostudzonej wody z cytryną i ksylitolem. Dolej również wodę mineralną. Całość zamieszaj. Pokrój cytrynę w plasterki i wrzuć do gotowej lemoniady razem z listkami mięty. Całość przelej do dzbanka i schłodź w lodówce. Lemoniadę możesz podać w wysokich szklankach z kolorowymi słomkami. Dodaj do niej kostki lodu tuż przed podaniem.

Pamiętaj, że wariacji na temat lemoniady jest naprawdę wiele! Ważne, aby znalazł się w niej sok z cytrusa: cytryny, limonki, pomarańczy albo – dla fanów goryczki – z grejpfruta. Miętę możesz z powodzeniem zastąpić bazylią, a ksylitol miodem. Oprócz tego dobrym pomysłem jest dodanie do lemoniady startego imbiru lub skórki cytryny. Wersja z imbirem doskonale sprawdzi się również na zimne dni, jako rozgrzewający koktajl pełen witamin, który świetnie wzmocni odporność Twojego organizmu. Spróbujesz?

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >