Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem. Bogactwem smaku deklasują konkurencje

Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem. Bogactwem smaku deklasują konkurencje

Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem
canva/ola_p

Pierogi z pieca są wyjątkowo smaczne. Przygotowane w wersji po bieszczadzku — z delikatnym twarogiem i ziemniakami — spodobają się każdemu amatorowi nietuzinkowych dań kuchni polskiej. Spróbujcie, a na pewno nie raz powtórzycie.

Pierogi po bieszczadzku są smakowitą i sycącą propozycją na obiad. Zamknięty w delikatnym cieście farsz ziemniaków i białego sera po upieczeniu będzie jednocześnie przyjemnie rozpływający się w ustach i chrupiący. Skusicie się?

Przepis na smakowite pierogi po bieszczadzku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki

  • 1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka kefiru klasycznego lub roślinnego np. z kokosa

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g sera białego półtłustego lub tofu naturalnego

  • 2 nieduże cebule

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie pierogów po bieszczadzku:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy do niej sodę oczyszczoną, sól o raz jajko. Wlewamy kefir i wyrabiamy ciasto.

Gdy masa stanie się gładka i jednolita, rozwałkowujemy ją na placek o grubości około pół centymetra. Przy pomocy szklanki wycinamy z niej krążki. Na każdym z nich układamy porcje farsz przygotowanego według podanego poniżej przepisu.

Zlepiamy brzegi i układamy pierogi na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy do zrumienienia z obu stron, w międzyczasie raz obracając pierogi. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo.

Miękkie ziemniaki rozgniatamy praską, po czym łączymy je z cebulą. Gdy ostygną, dodajemy rozdrobniony widelcem ser biały. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Po inne smakowite przepisy na pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na słodką wersję z rabarbarem. Ten natomiast zawiera wskazówki dotyczące przyrządzania rarytasu z kaszą i serem.

Pierogi po bieszczadzku są pyszne i sycące
canva/zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis