Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni

Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni

Domowe drożdżówki z truskawkami
canva/Gulsina

Domowe drożdżówki z truskawkami przypomną wam czasy dzieciństwa. Świeże sezonowe owoce doskonale komponują się z delikatnym i mięciutkim ciastem. Przyrządzone z naszego przepisu słodycze będą lepsze niż zakupione w cukierni. Warto zrobić większą ilość, bo cała rodzina z chęcią ich spróbuje.

Drożdżówki z truskawkami są smakowitym pomysłem na weekendowy deser. Pyszne połączenie lekkiego drożdżowego ciasta i soczystych, słodkich owoców zachwyci was od pierwszego kęsa. Przygotowanie jest niezwykle proste, choć nieco czasochłonne. Efekt jest jednak wart wysiłku. Skusicie się?

Przepis na domowe drożdżówki z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 70 g cukru

  • 1 jajo

  • 500 g mąki pszennej

  • 60 g miękkiego masła

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około pół kilograma truskawek

  • 80 g mąki pszennej

  • 45 g masła

  • 2 płaskie łyżki cukru

  • 1 jajo do posmarowania wierzchu drożdżówek

Przygotowanie drożdżówek z truskawkami:

Ciepłe mleko umieszczamy w miseczce, po czym łączymy je z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy i na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiewamy do większego naczynia.

Dodajemy resztę cukru, jajko oraz masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, kroimy w kostkę.

Z dodatkowej porcji mąki, masła i cukru przyrządzamy kruszonkę, łącząc je palcami. Wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto ponownie szybko ugniatamy, by usunąć nadmiar gazu z jego struktury.

Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5 cm, po czym wykrawamy krążki o średnicy około 8 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy. Po kwadransie w każdej porcji robimy wgłębienie i wypełniamy je owocami.

Całość posypujemy kruszonką z lodówki, a brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20-22 minuty. W tym czasie powinny ładnie się zrumienić. Podajemy po wystudzeniu.

Po przepisy na inne pyszne wypieki z sezonowymi składnikami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie niezawodny sposób na biszkopt, idealny do przełożenia go bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Ten natomiast zdradza tajniki doskonałej szarlotki z rabarbarem.

Domowe drożdżówki z truskawkami są znakomite
canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se