Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni
Domowe drożdżówki z truskawkami przypomną wam czasy dzieciństwa. Świeże sezonowe owoce doskonale komponują się z delikatnym i mięciutkim ciastem. Przyrządzone z naszego przepisu słodycze będą lepsze niż zakupione w cukierni. Warto zrobić większą ilość, bo cała rodzina z chęcią ich spróbuje.
Drożdżówki z truskawkami są smakowitym pomysłem na weekendowy deser. Pyszne połączenie lekkiego drożdżowego ciasta i soczystych, słodkich owoców zachwyci was od pierwszego kęsa. Przygotowanie jest niezwykle proste, choć nieco czasochłonne. Efekt jest jednak wart wysiłku. Skusicie się?
Przepis na domowe drożdżówki z truskawkami
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
250 ml ciepłego mleka
70 g cukru
1 jajo
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
szczypta soli
Dodatkowo:
około pół kilograma truskawek
80 g mąki pszennej
45 g masła
2 płaskie łyżki cukru
1 jajo do posmarowania wierzchu drożdżówek
Przygotowanie drożdżówek z truskawkami:
Ciepłe mleko umieszczamy w miseczce, po czym łączymy je z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy i na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiewamy do większego naczynia.
Dodajemy resztę cukru, jajko oraz masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie podwoi swoją objętość. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, kroimy w kostkę.
Z dodatkowej porcji mąki, masła i cukru przyrządzamy kruszonkę, łącząc je palcami. Wstawiamy ją do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto ponownie szybko ugniatamy, by usunąć nadmiar gazu z jego struktury.
Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5 cm, po czym wykrawamy krążki o średnicy około 8 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy. Po kwadransie w każdej porcji robimy wgłębienie i wypełniamy je owocami.
Całość posypujemy kruszonką z lodówki, a brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20-22 minuty. W tym czasie powinny ładnie się zrumienić. Podajemy po wystudzeniu.
Po przepisy na inne pyszne wypieki z sezonowymi składnikami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie niezawodny sposób na biszkopt, idealny do przełożenia go bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Ten natomiast zdradza tajniki doskonałej szarlotki z rabarbarem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: beszamel.se