Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
canva/margouillatphotos

Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da

25 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zdradzimy wam niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Tak, dobrze przeczytaliście — składają się z samej kaszy gryczanej. No dobrze, do ich przygotowania potrzebna jest też woda, odrobinę soli i olej do smażenia. Chyba prościej się już nie da, prawda?

Naleśniki lubią mali i duzi. Pierwsi chętnie zjadają je nawet bez dodatków, choć oczywiście naleśniki z cukrem pudrem, dżemem czy czekoladą też znikną bez śladu. Starsi cenią naleśniki za to, że można je jeść na słodko i wytrawnie, są tanie, szybkie i proste do przygotowania.

Jednak raczej mało kto robił już naleśniki z jednego składnika. A jak się okazuje, jest to możliwe. Naleśniki przygotowane z kaszy gryczanej wychodzą lekkie i smaczne. Zobaczcie, jak je przyrządzić.

Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika

Składniki:

  • 15 dag kaszy gryczanej niepalonej

  • 1 szklanka wody

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Przygotowanie naleśników

Kaszę dokładnie wypłucz, a potem zalej ją wodą, tak by była całkowicie przykryta. Odstaw na noc.

Następnego dnia kaszę przelej na sito i dokładnie odcedź. Przełóż ją do blendera, dodaj ok. 200 ml wody i zblenduj ją na dość rzadką, lejącą się masę.

Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz do niej dodać nie więcej niż 50 ml wody. Dodaj do niej szczyptę soli, wymieszaj.

Patelnię rozgrzej, posmaruj ją olejem. Wylej na nią porcję ciasta, równomiernie je rozprowadź, wykonując patelnią kolisty ruch. Usmaż złociste naleśniki.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na naleśniki na budyniu , a także na naleśniki na maślance .

kasza gryczana
kasza gryczana

Źródło zdjęcia: canva/olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy