Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i puszyste naleśniki na maślance. Na obiad i podwieczorek

Lekkie i puszyste naleśniki na maślance. Na obiad i podwieczorek

Lekkie i puszyste naleśniki na maślance
canva/Mariha-kitchen

Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.

Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.

Przepis na lekkie naleśniki na maślance

Z podanych proporcji przygotujecie 8 naleśników.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier puder i sól. Wlewamy olej oraz mleko.

Wszystkie składniki starannie łączymy — chcemy uzyskać gładką, jednolitą masę, która będzie swobodnie spływała z łyżki. Ciasto odstawiamy na kwadrans.

Płytką patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy ją odrobiną oleju. Wylewamy na nią trochę ciasta i smażymy cienkiego naleśnika. Gdy z obu stron delikatnie się zrumieni, zdejmujemy i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania masy.

Wskazówka: do smażenia ciasta, w którym jest już tłuszcz, nie potrzebujecie stale uzupełniać oleju na patelni. Wystarczy tylko odrobina dodana na samym początku, przy rozgrzewaniu.

Naleśniki z owocami są pyszne
Naleśniki z owocami są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/alleksana, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzcukiereczkiem

Zapraszamy na nasz Instagram