Smakosze.pl
Lekkie i puszyste naleśniki na maślance

canva/Mariha-kitchen

Lekkie i puszyste naleśniki na maślance. Na obiad i podwieczorek

13 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.

Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.

kalarepa

Zaskakująca zupa z liści kalarepy. Prosty patent na szybki i pyszny wiosenny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na lekkie naleśniki na maślance

Z podanych proporcji przygotujecie 8 naleśników.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier puder i sól. Wlewamy olej oraz mleko.

Wszystkie składniki starannie łączymy — chcemy uzyskać gładką, jednolitą masę, która będzie swobodnie spływała z łyżki. Ciasto odstawiamy na kwadrans.

Płytką patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy ją odrobiną oleju. Wylewamy na nią trochę ciasta i smażymy cienkiego naleśnika. Gdy z obu stron delikatnie się zrumieni, zdejmujemy i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania masy.

Wskazówka: do smażenia ciasta, w którym jest już tłuszcz, nie potrzebujecie stale uzupełniać oleju na patelni. Wystarczy tylko odrobina dodana na samym początku, przy rozgrzewaniu.

Naleśniki z owocami są pyszne

Naleśniki z owocami są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/alleksana, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzcukiereczkiem

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >