Smakosze.pl Przepisy Nie jabłko, nie cebulka. Na święta podaj śledzie z aromatycznym skarbem lasu
Canva / Mariha-kitchen

Nie jabłko, nie cebulka. Na święta podaj śledzie z aromatycznym skarbem lasu

18 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy może być coś lepszego, niż połączenie dwóch typowo świątecznych składników? Niezwykłe śledzie z grzybami rozpieszczają podniebienie ulubionymi smakami okresu Bożego Narodzenia. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu z kilku zaledwie produktów.

Pomysłowe śledzie z grzybami leśnymi zasmakują nie tylko miłośnikom tej ryby. Kawałki otoczone aksamitnym sosem skuszą absolutnie każdego. Do wykonania tej potrawy potrzebujesz marynowanych, leśnych grzybów. Możesz skorzystać z własnych zapasów lub kupić dobrej jakości produkt w sklepie.

Przepis na śledzie z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 5-6 filetów z matiasa

  • 1 średnia cebula

  • 1 słoik marynowanych grzybów

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • 4 czubate łyżki majonezu

  • 2-3 łyżeczki ketchupu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz do smaku

Jak przyrządzić wyjątkowe śledzie z grzybami leśnymi?

Filety do śledzi z grzybami przepłucz, włóż do miseczki i zalej świeżą zimną wodą. Odstaw na 30-60 minut , w zależności od stopnia zasolenia. Po tym czasie śledzie odcedź, osusz i pokrój na mniejsze kawałki .

Marynowane grzyby odsącz z zalewy . W razie konieczności pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj .

W osobnej miseczce przygotuj sos do śledzi z grzybami. Śmietanę wymieszaj z majonezem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Całość dokładnie wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem .

W dużej misce połącz wszystkie składniki na śledzie z grzybami . Wymieszaj ze sobą kawałki ryby, marynowane grzyby oraz cebulę, całość zalej sosem. Śledzie odstaw do lodówki pod przykryciem na kilka godzin . Po upływie tego czasu przekąska będzie gotowa do podania . Połączenie śledzi z orzechami niesamowicie podkręca smak tej ryby . Sos do śledzi na bazie owoców komponuje się z nimi idealnie .

Canva / Svetlana Monyakova
Canva / Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy