Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boisz się, że galareta do karpia wyjdzie mętna? Zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.12.2022 12:29

Boisz się, że galareta do karpia wyjdzie mętna? Zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie

karp w galarecie
Canva / TeresaKasprzycka

Karp w galarecie jest tradycyjną i bardzo efektowną potrawą świąteczną. Cały jej urok jednak pryśnie, jeśli podczas przygotowywania zmętnieje wywar. Na szczęście jest prosty sposób, jak temu zaradzić.

Winę za zmętnienie wywaru do karpia ponosi zbyt gwałtowne gotowanie go. Także zalanie mięsa ciepłą, zamiast zimną wodą skutkuje tym nieprzyjemnym objawem. Mętnego wywaru z karpia nie musisz jednak wylewać. Podpowiadamy, jak uratować to danie.

Idealnie przeźroczysta galareta do karpia wymaga sklarowania wywaru. W tym celu przecedź i ostudź bulion, a następnie na każde 2 l płynu dodaj 3 białka i 3 łyżki octu. Wywar z takimi dodatkami ponownie podgrzej i usuń z niego powstałą pianę. Na koniec bardzo starannie przecedź go przez kilkukrotnie złożoną na sicie gazę, aby otrzymać idealnie przejrzystą galaretę.

Przepis na karpia w galarecie

Składniki:

  • 1 karp o wadze 1-1,5 kg

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 3 cebule

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 listki laurowe

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • 1 pęczek koperku

  • 1 cytryna

  • cukier

  • sól i pieprz do smaku

  • garść rodzynek

  • natka pietruszki do dekoracji

Składniki do klarowania wywaru:

  • 3 białka jajka

  • 3 łyżki octu

Jak przyrządzić świątecznego karpia w galarecie?

Rybę do karpia w galarecie oczyść i oskrob z łusek. Odetnij głowę, płetwy i ogon, usuń wnętrzności. Oczyszczoną rybę dokładnie opłucz , osusz i pokrój w poprzek w dzwonka. Na koniec oprósz ją solą.

Do dużego garnka włóż obraną i opłukaną włoszczyznę. Dodaj też cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Na koniec dołóż łeb oraz ogon i płetwy z ryby i zalej całość 2 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu.

Po upływie tego czasu do wywaru dodaj dzwonka karpia. Całość trzymaj na niedużym ogniu przez kolejne 20 minut, aż ryba stanie się miękka. Dzwonka delikatnie wyjmij łyżką cedzakową i usuń z nich ości. Wywar odcedź i sklaruj za pomocą białek jaj i octu.

Żelatynę do karpia w galarecie namocz w 3 łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Po rozpuszczeniu dodaj ją do ciepłego wywaru i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i odstaw do ostudzenia.

Przygotuj półmisek do podania karpia w galarecie i wylej na niego 1/3 wywaru. Wstaw do lodówki do zastygnięcia, a następnie na zastygniętej warstwie galarety ułóż ugotowane dzwonka karpia i zalej je kolejną warstwą płynu.

Rybę ozdób pokrojoną w paseczki ugotowaną marchewką, rodzynkami oraz natką pietruszki i zalej pozostałą częścią galarety. Potrawę podawaj po całkowitym stężeniu.

Poznaj zadziwiające szczegóły odnośnie namaczania karpia. Karp w galarecie Jakub Kuronia to nie lada rarytas.

Canva / belizar73
Canva / belizar73

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Ocet Jajka