Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijne śledzie w zaskakującym sosie. Idealna przystawka na świąteczny stół
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.11.2022 12:53

Wigilijne śledzie w zaskakującym sosie. Idealna przystawka na świąteczny stół

śledzie w sosie z suszonych śliwek
Canva / arfo

Przepisów na świąteczne śledzie jest co niemiara. Z całą pewnością nie słyszeliście jednak o tym patencie. Śledzie w sosie z suszonych śliwek to prawdziwy hit wśród zimnych przystawek. Każdy będzie przecierał oczy ze zdumienia.

Wigilijne śledzie w sosie z suszonych śliwek możesz przygotować nawet tego samego dnia. Samo ich wykonanie to mniej niż 30 minut. Śledzie przed podaniem na stół wymagają ok. godzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą.

Przepis na niezwykłe śledzie w sosie śliwkowym

Składniki:

  • 250 g g matiasów w zalewie z oliwy

  • 200 g suszonych śliwek

  • 1/2 szklanki migdałów

  • 4 łyżki oliwy

  • sok z 1/2 cytryny

  • szczypta cukru

Śledzie w sosie z suszonych śliwek krok po kroku

Przygotuj owoce do śledzi w sosie z suszonych śliwek. W tym celu namocz je w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie gotuj je w tej samej wodzie przez 15 minut i jeszcze ciepłe przetrzyj przez sito.

Filety na śledzie w sosie z suszonych śliwek odsącz z oliwy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Rybę układaj na głębokim półmisku, na którym będziesz ją serwować.

Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Kilka najładniejszych egzemplarzy odłóż do udekorowania śledzi w sosie z suszonych śliwek. Pozostałe drobno posiekaj.

Przetarte śliwki połącz z oliwą i migdałami. Dopraw za pomocą soli, pieprzu, soku z cytryny i odrobiny cukru. Powstałą miksturą polej śledzie w sosie z suszonych śliwek.

Półmisek z przystawką szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Chłodzenie śledzi w sosie z suszonych śliwek powinno trwać ok. 60 minut. Po tym czasie przekąska gotowa jest do zaserwowania.

Przed podaniem udekoruj półmisek migdałami. Śledzie pod pierzynką to pozycja świąteczna obowiązkowa. Suszone śliwki znajdą swoje miejsce w smakowitym bigosie.

Canva / virtustudio
Canva / virtustudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: