Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2022 09:39

Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby

Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby
canva/atlasstudio

Nie śledzie w oleju, nie w śmietanie. Na święta przygotuj filety śledziowe w niezwykłej marynacie i aromatycznym sosie. Śledzie imbirowe, marynowane w przyprawach korzennych i podane z sosem orzechowym biją na głowę wszystkie inne przekąski z ryb.

Śledzie imbirowe są przystawką, która zachwyci wszystkich gości. Śledzie marynowane w przyprawach korzennych i polane sosem orzechowym mają słodko-pikantną, bardzo aromatyczną nutę. Zapomnij o śledziach w oleju i śmietanie. Śledzie imbirowe będą totalnym hitem.

Śledzie imbirowe zacznij przygotowywać 4 dni przed podaniem. Na początku filety muszą moczyć się w mleku, żeby zmiękły i nie były tak słone i intensywne w smaku. Następnie pokrojone śledzie zamarynuj z aromatycznymi przyprawami i odstaw na 3 dni.

Sos orzechowy do śledzi imbirowych również musi postać przed podaniem. W ten sposób wszystkie składniki doskonale się połączą. Sos na bazie orzechów, miodu i startego na tarce, suchego piernika rewelacyjnie podkreśli smak ryby marynowanej w korzennych przyprawach.

Śledzie imbirowe. Takiej przystawki jeszcze nie jadłaś

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych

  • łyżeczka mielonego imbiru

  • szklanka oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego

  • 5 goździków

  • szczypta cynamonu mielonego

  • kilka ziaren pieprzu

  • mleko do namoczenia śledzi

Składniki na sos:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki miodu

  • szczypta imbiru mielonego

  • 250 g suchego piernika

  • 2 łyżki octu winnego

Jak zrobić śledzie imbirowe w aromatycznym sosie?

Śledzie opłucz, włóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw na całą dobę do lodówki. Następnego dnia osusz filety i pokrój je na mniejsze kawałki. Olej dobrze podgrzej z imbirem, cynamonem i goździkami, odstaw do przestygnięcia.

Śledzie włóż do słoika, wsyp kulki pieprzu i zalej olejem. Słoik przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 3 dni. Po 2 dniach przygotuj sos orzechowy: suchy piernik zetrzyj na tarce. Wymieszaj go z miodem, octem, imbirem i posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki na cały dzień.

Filety śledziowe wyłóż na półmisek, polej sosem i podaj, smacznego. Jak wybrać dobre śledzie? Przygotuj również śledzie pieczone w aromatycznym sosie. Danie idealne na Wigilię.

śledzie imbirowe
canva/ Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: