Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi. Wyjdą twarde i niesmaczne
Nieodpowiednio przygotowane ciasto na pierogi potrafi skutecznie zepsuć całą potrawę. Twarde, zbyt grube lub popękane - nie są to cechy, jakich szukamy w idealnych pierogach. Wbrew wielu obiegowym opiniom, do ciasta pod żadnym pozorem nie należy dodawać jajka. Ten produkt sprawia, że pierogi stają się o wiele twardsze i mniej smaczne.
Idealne ciasto na pierogi składa się zaledwie z kilku składników. W ich skład wchodzi mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nawet w tym prostym przepisie ważne jest trzymanie się obowiązujących zasad. Z naszym krótkim przewodnikiem nieudane pierogi możesz puścić w niepamięć.
Jakie są największe grzechy przy przyrządzaniu ciasta na pierogi?
Wiele osób do ciasta na pierogi dodaje jajko . Jest to niewybaczalny błąd. Ten dodatek jest po prostu zbędny, bo sprawia, że ciasto wyjdzie o wiele twardsze . Niektórzy dodają same żółtko, co nieco mniej zwiększa twardość ciasta. Jednak będzie taniej i smaczniej, jeśli zupełnie zrezygnujemy z tego dodatku.
Skąd wziął się pomysł na dodatek jajka do pierogów ? A no z kuchni włoskiej. To właśnie tam do pierożków ravioli dodaje się jajko . Niestety ta metoda zupełnie nie sprawdza się w naszych pierogach. Są o wiele większe, przez co ich twardość naprawdę może przeszkadzać.
Kolejnym powszechnie popełnianym błędem jest wałkowanie ciasta na blacie podsypanym obficie mąką . Prawidłowo przygotowane ciasto na pierogi powinno dać się rozwałkować bez takiego działania . Nadmiar mąki uniemożliwia dokładne sklejenie pierogów, przez co w czasie gotowania farsz może zwyczajnie wypłynąć na zewnątrz .
W wałkowaniu ciasta na pierogi nie sprawdza się zasada "im cieniej, tym lepiej" . Zbyt cienkie, wręcz prześwitujące ciasto może rozpaść się w trakcie gotowania . Tym sposobem zmarnujemy czas i produkty poświęcone na przygotowanie potrawy . W kwestii grubości ciasta konieczne jest znalezienie złotego środka.
Jak prawidłowo dobrać składniki do ciasta na pierogi?
Podstawą udanego ciasta na pierogi jest mąka . Optymalnym wyborem będzie typ 450 lub 500 . Inny skutkować będzie zbyt twardym i mało elastycznym ciastem .
Do mąki obowiązkowy jest dodatek wody . Przed wyrabianiem ciasta koniecznie należy ją dobrze podgrzać . Dzięki ciepłej wodzie skrobia obecna w mące napęcznieje, tworząc odpowiednią strukturę .
Porządne ciasto na pierogi nie może obyć się bez dodatku tłuszczu . Można wybrać olej, masło lub śmietanę . Tłuszcz spowolni wysychanie ciasta i umożliwi sprawne zlepienie pierogów . Sprawi też, że ciasto będzie elastyczne i bardziej wilgotne .
Po wyrobieniu ciasta na pierogi należy je odstawić na kilkanaście minut . W tym czasie skrobia będzie miała szansę nadać mu pożądaną sprężystość . Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Dzięki temu zapobiegniesz jego obsychaniu .
Dla niektórych osób przydatne mogą okazać się sprawdzone sposoby na odgrzewanie pierogów . Pomysłowe pierogi z ciasta francuskiego to doskonały patent na przekąskę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najprostsza surówka z marchewki. 2 składniki robią ogromną różnicę
-
Kawa Ci nie służy? Kilka zamienników przewyższa ją nawet mocą
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama