Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak odgrzać pierogi? 2 sposoby są godne uwagi, trzeci lepiej sobie darować
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.12.2022 09:00

Jak odgrzać pierogi? 2 sposoby są godne uwagi, trzeci lepiej sobie darować

jak odgrzać pierogi
Canva / ShotPot z Pexels

Umiejętne odgrzanie pierogów przyda się nie tylko z okazji świąt. Źle przygotowana potrawa może być nieapetyczna lub podgrzana nierównomiernie. Jak odgrzać pierogi, aby były idealne do podania? Jeśli zależy Ci na najlepszym efekcie, zapomnij o używaniu kuchenki mikrofalowej.

Aby sprawić, by pierogi były ciepłe i apetyczne, postaw na jeden z dwóch sprawdzonych sposobów. Zależnie od oczekiwań, wybierz gotowanie w wodzie lub odsmażanie. Pierwsza metoda zapewni miękkie, delikatne ciasto, druga zaś chrupiącą i zrumienioną otoczkę wokół farszu. Jak odgrzać pierogi tymi sposobami?

Jak odgrzać pierogi i czemu kuchenka mikrofalowa to chybiony pomysł?

Choć używanie kuchenki mikrofalowej jest szybkie i wygodne, nie jest to najlepszy sposób na odgrzewanie pierogów. Pozorna oszczędność czasu może być przypłacona źle przygotowaną potrawą. Poniżej przedstawiamy wady tego urządzenia.

Pierogi odgrzewane w kuchence mikrofalowej mogą stać się suche i twarde. Można temu zapobiec, smarując każdego pieroga odrobiną masła. Wymaga to jednak dodatkowego czasu, a także sprawia, że danie staje się bardziej kaloryczne.

Jak odgrzać pierogi i jakie wady ma kuchenka mikrofalowa? Potrawa może być odgrzana nierównomiernie. Pierogi gorące z zewnątrz, a zimne w środku, to znana bolączka tej metody odgrzewania. Lepiej dać sobie z nią spokój.

Jak odgrzać pierogi w wodzie, a jak na patelni?

Wrzucanie do garnka z wrzątkiem, to idealny sposób na odgrzanie pierogów. Krótkie gotowanie zapewnia świeżość i sprężystość ciasta. Metoda ta jest szybka i bezproblemowa.

Do odgrzewania pierogów w wodzie nie używaj soli. Pamiętaj, że danie nabrało słonego smaku już podczas pierwotnego gotowania. Pierogi wrzucaj na wrzątek i wyławiaj je w momencie, gdy wypłyną na powierzchnię. Dłuższe gotowanie nie jest konieczne, poza tym może spowodować rozpadanie się ciasta.

Podgrzewanie pierogów na patelni ma grono zagorzałych zwolenników. Ciasto staje się kusząco zarumienione i chrupiące. Używając tej metody, możemy przyrządzić przy okazji okrasę ze skwarków lub cebulki.

Pierogi na patelni odgrzewaj na rozgrzanym tłuszczu. Każdy pieróg powinien dobrze zrumienić się z obu stron. Jeśli nie chcesz dokładać do dania dodatkowych kalorii, podlej danie wodą i przykryj patelnię pokrywką. W połowie odgrzewania obróć pierogi na drugą stronę.

Sprawdź, jak szybko i skutecznie odgrzać mrożone pierogi. Właściwe zamrożenie dania nie pozostaje bez znaczenia.

pierogi
pierogi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: