Jak odgrzać pierogi? 2 sposoby są godne uwagi, trzeci lepiej sobie darować
Umiejętne odgrzanie pierogów przyda się nie tylko z okazji świąt. Źle przygotowana potrawa może być nieapetyczna lub podgrzana nierównomiernie. Jak odgrzać pierogi, aby były idealne do podania? Jeśli zależy Ci na najlepszym efekcie, zapomnij o używaniu kuchenki mikrofalowej.
Aby sprawić, by pierogi były ciepłe i apetyczne, postaw na jeden z dwóch sprawdzonych sposobów. Zależnie od oczekiwań, wybierz gotowanie w wodzie lub odsmażanie. Pierwsza metoda zapewni miękkie, delikatne ciasto, druga zaś chrupiącą i zrumienioną otoczkę wokół farszu. Jak odgrzać pierogi tymi sposobami?
Jak odgrzać pierogi i czemu kuchenka mikrofalowa to chybiony pomysł?
Choć używanie kuchenki mikrofalowej jest szybkie i wygodne, nie jest to najlepszy sposób na odgrzewanie pierogów. Pozorna oszczędność czasu może być przypłacona źle przygotowaną potrawą. Poniżej przedstawiamy wady tego urządzenia.
Pierogi odgrzewane w kuchence mikrofalowej mogą stać się suche i twarde. Można temu zapobiec, smarując każdego pieroga odrobiną masła. Wymaga to jednak dodatkowego czasu, a także sprawia, że danie staje się bardziej kaloryczne.
Jak odgrzać pierogi i jakie wady ma kuchenka mikrofalowa? Potrawa może być odgrzana nierównomiernie. Pierogi gorące z zewnątrz, a zimne w środku, to znana bolączka tej metody odgrzewania. Lepiej dać sobie z nią spokój.
Jak odgrzać pierogi w wodzie, a jak na patelni?
Wrzucanie do garnka z wrzątkiem, to idealny sposób na odgrzanie pierogów. Krótkie gotowanie zapewnia świeżość i sprężystość ciasta. Metoda ta jest szybka i bezproblemowa.
Do odgrzewania pierogów w wodzie nie używaj soli. Pamiętaj, że danie nabrało słonego smaku już podczas pierwotnego gotowania. Pierogi wrzucaj na wrzątek i wyławiaj je w momencie, gdy wypłyną na powierzchnię. Dłuższe gotowanie nie jest konieczne, poza tym może spowodować rozpadanie się ciasta.
Podgrzewanie pierogów na patelni ma grono zagorzałych zwolenników. Ciasto staje się kusząco zarumienione i chrupiące. Używając tej metody, możemy przyrządzić przy okazji okrasę ze skwarków lub cebulki.
Pierogi na patelni odgrzewaj na rozgrzanym tłuszczu. Każdy pieróg powinien dobrze zrumienić się z obu stron. Jeśli nie chcesz dokładać do dania dodatkowych kalorii, podlej danie wodą i przykryj patelnię pokrywką. W połowie odgrzewania obróć pierogi na drugą stronę.
Sprawdź, jak szybko i skutecznie odgrzać mrożone pierogi. Właściwe zamrożenie dania nie pozostaje bez znaczenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczna sałatka z burakiem. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu
Jak mrozić krokiety? Jeden szczegół jest kluczowy, od niego wszystko zależy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama