Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsza surówka z marchewki. 2 składniki robią ogromną różnicę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.01.2023 11:30

Najprostsza surówka z marchewki. 2 składniki robią ogromną różnicę

Najprostsza surówka z marchewki. Jak znalazł do obiadu
canva/HandmadePictures

Do surówki z marchewki i jabłka dodaj łyżkę oleju i łyżkę przegotowanej wody. Olej bogaty jest w kwas omega- 3 i witaminy i ułatwia przyswajanie cennych składników. Woda natomiast dodatkowo nawilża surówkę. Tartą marchewkę z jabłkiem podasz do mięsa, ryb i potraw wegetariańskich.

Surówka z marchewki i jabłka jest najsmaczniejsza latem, kiedy warzywa i owoce są soczyste i pełne smaku. Zimą surówka będzie równie pyszna, kiedy dodasz do niej 2 składniki: wodę i olej rzepakowy. Olej i woda świetnie nawilżą składniki, które o tej porze roku są niestety mało soczyste.

Olej ułatwi przyswajanie witamin z marchewki, dodatkowo dostarczy wielu cennych związków, w tym witaminę E, K i kwas omega-3. Związki te są szczególnie istotne zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i grypę. Do surówki z marchewki koniecznie dodaj również sok z cytryny. Sok nie dość, że jest bogaty w witaminę C, to sprawi, że starte jabłko nie ściemnieje i będzie wyglądać bardzo apetycznie.

Kultowa surówka z marchewki jest rewelacyjnym dodatkiem do każdego obiadu. Pasuje zarówno do kurczaka, jak i wieprzowiny. Świetnie komponuje się z pieczoną i smażoną rybą oraz z daniami wegetariańskimi. Surówka jest także pyszną i zdrową przekąską, którą pokochają nawet największe niejadki.

Surówka z marchewki z dodatkiem oleju i wody

Składniki:

  • 2 większe marchewki

  • duże jabłko

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1-2 łyżki przegotowanej, zimnej wody lub soku jabłkowego

  • sok z cytryny

  • szczypta cukru

Jak zrobić kultową surówkę z marchewki? Pasuje do każdego obiadu

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko również obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, przełóż do salaterki z marchewką. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.

Do salaterki wlej olej, wodę, całość oprósz delikatnie cukrem i dokładnie wymieszaj. Surówkę podaj najlepiej od razu po przyrządzeniu. Pomysł na równie smaczny i zdrowy dodatek do obiadu? Surówka z selera i surówka z czerwonej kapusty.

surówka z marchewki
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: