Smakosze.pl

Canva / Dejan_Dundjerski

Hitowe pierogi gyros z ciasta francuskiego są najszybszą i najlepszą przekąską. Mamy przepis

17 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Imprezowy hit na łamach Smakoszy. Pierogi gyros z ciasta francuskiego skradną serca wszystkich gości. Kilka prostych składników do farszu i aromatyczna przyprawa gwarantują udaną przekąskę. Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji.

Pierogi gyros idealnie smakują podane samodzielnie, jednak można uświetnić je dodatkiem sosu. Świetnie sprawdzi się prosty sos czosnkowy lub zwykły pikantny ketchup. Przystawka z ciasta francuskiego jest tak samo dobra na ciepło, jak i na zimno. Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek.

Przepis na mistrzowskie pierogi gyros z ciasta francuskiego

Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego

  • 1 podwójny filet z kurczaka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cebula

  • przyprawa gyros

  • olej do smażenia

  • 1/2 szklanki mleka

Jak przygotować pierogi gyros idealne na imprezę?

Filet do pierogów gyros oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój ją w kawałki porównywalne do kurczaka. Cebulę obierz z łupiny w podziel na pióra.

Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wsyp 2-3 łyżki przyprawy gyros i podsmaż ją przez chwilę. Do przyprawy dodaj pokrojonego kurczaka. Całość wymieszaj i trzymaj na ogniu przez kilka minut.

Do przesmażonego kurczaka dodaj warzywa do pierogów gyros. Smaż składniki, aż papryka i cebula zmiękną. Następnie odsącz zawartość patelni z nadmiaru puszczonego płynu. Odstaw farsz do przestudzenia.

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i podziel na 12 równych kwadratów. Na każdy z nich nakładaj porcję farszu do pierogów gyros. Kawałki ciasta składaj na pół i z pomocą widelca zamykaj całość w zgrabne trójkątne pierożki. Gotowe sztuki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Pierogi posmaruj odrobiną mleka. Blaszkę w pierogami gyros wstaw do urządzenia i piecz przez 15-20 minut. Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi sosami. Miłośnicy gyrosu zakochają się w tych kotletach schabowych . Zupa przygotowana z dodatkiem uwielbianej przyprawy skutecznie nasyci i rozgrzeje .

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >