Hitowe pierogi gyros z ciasta francuskiego są najszybszą i najlepszą przekąską. Mamy przepis
Imprezowy hit na łamach Smakoszy. Pierogi gyros z ciasta francuskiego skradną serca wszystkich gości. Kilka prostych składników do farszu i aromatyczna przyprawa gwarantują udaną przekąskę. Koniecznie przygotuj je przy najbliższej okazji.
Pierogi gyros idealnie smakują podane samodzielnie, jednak można uświetnić je dodatkiem sosu. Świetnie sprawdzi się prosty sos czosnkowy lub zwykły pikantny ketchup. Przystawka z ciasta francuskiego jest tak samo dobra na ciepło, jak i na zimno. Nie ma lepszego pomysłu na poczęstunek.
Przepis na mistrzowskie pierogi gyros z ciasta francuskiego
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
przyprawa gyros
olej do smażenia
1/2 szklanki mleka
Jak przygotować pierogi gyros idealne na imprezę?
Filet do pierogów gyros oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój ją w kawałki porównywalne do kurczaka. Cebulę obierz z łupiny w podziel na pióra.
Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wsyp 2-3 łyżki przyprawy gyros i podsmaż ją przez chwilę. Do przyprawy dodaj pokrojonego kurczaka. Całość wymieszaj i trzymaj na ogniu przez kilka minut.
Do przesmażonego kurczaka dodaj warzywa do pierogów gyros. Smaż składniki, aż papryka i cebula zmiękną. Następnie odsącz zawartość patelni z nadmiaru puszczonego płynu. Odstaw farsz do przestudzenia.
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i podziel na 12 równych kwadratów. Na każdy z nich nakładaj porcję farszu do pierogów gyros. Kawałki ciasta składaj na pół i z pomocą widelca zamykaj całość w zgrabne trójkątne pierożki. Gotowe sztuki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Pierogi posmaruj odrobiną mleka. Blaszkę w pierogami gyros wstaw do urządzenia i piecz przez 15-20 minut. Gotową przekąskę podawaj z ulubionymi sosami. Miłośnicy gyrosu zakochają się w tych kotletach schabowych. Zupa przygotowana z dodatkiem uwielbianej przyprawy skutecznie nasyci i rozgrzeje.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach
Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama