Nigdy nie przechowuj tych produktów w lodówce. Stracą smak i wszelkie właściwości
Odruchowo wkładasz jedzenie do lodówki? Ten nawyk nie zawsze jest dobry. Oto lista produktów, które lepiej trzymają się w temperaturze pokojowej.
Lodówka (nie) jest dobra na wszystko
Choć w typowym gospodarstwie domowym półki lodówki uginają się pod ciężarem przeszłych posiłków, gotowych dań i produktów na przyszłe, nie wszystkim wychodzi to na zdrowie. Ostatecznie zaś – skoro jesteśmy tym, co jemy – szkodzić może także nam.
Warto więc pohamować odruch wkładania wszystkiego do lodówki. Czasem potrawy nie dość, że nie przechowują się lepiej, to wręcz mogą zepsuć się szybciej. Zresztą zwolnienie miejsca w lodówce posłuży też naszemu portfelowi. Skuteczniej pracująca chłodziarka to niższe zużycie prądu, a zatem ulga dla domowego budżetu.
Czego nie trzymać w lodówce
Warto więc pomyśleć dwa razy zanim włoży się do lodówki następujące produkty:
Pieczywo
Jak wiadomo, najpyszniejszy jest jeszcze ciepły chleb. Im więc zimniejszy, tym bardziej staje się czerstwy i ostatecznie gorzej przechowuje się w chłodziarce. Podobnie jest z ciastami, jeśli nie mają kremu.
Miód
Podobna sytuacja jest z miodem – wiemy, że najpyszniejszy jest płynny i martwimy się, kiedy zaczyna się krystalizować. Niestety, chłodzenie przyspiesza ten proces, dlatego miód najlepiej trzymać w szafce, z daleka od światła, ale w cieple.
Pomidory
To naturalny odruch, by wrzucić do lodówki pomidory, by powstrzymać je przed przegrzaniem. Niestety – odruch błędny. Wychłodzone pomidory trzymać się będą znacznie gorzej.
Melony, mango i awokado
Te trzy coraz popularniejsze egzotyczne owoce nie radzą sobie zbyt dobrze w lodówce i szybko tracą swoje własności odżywcze. Najlepiej zostawić je na blacie i zjadać możliwie szybko po rozkrojeniu.
Olej i oliwa
O tym, że nie oliwy nie należy przechowywać w lodówce wie każdy, kto kiedyś wyjął z półki chłodziarki zsiadłe oliwkowe masło. Podobnie jest z olejami, którym lodówka wcale nie pomaga, a zatem – po co jej używać? Ta sama zasada stosuje się zresztą do jajek. Lepiej trzymać je na blacie, a w lodówce zostawić przestrzeń dla chłodu.
Czosnek i cebula
Także te dwa pokrewne produkty lepiej przechowują się w temperaturze pokojowej. Warto zadbać, by stały w dobrze wentylowanym miejscu i regularnie sprawdzać, czy nie przyszedł na nie czas.
Jak przechowywać jedzenie w lodówce
Wiele innych produktów nadaje się jednak głównie do przechowywania w chłodziarce. Aby zapewnić im właściwe warunki, warto pamiętać o zasadach.
Najzimniejsza część lodówki to ta na dole. Tam też przechowujemy mięso i ryby. W typowej lodówce przestrzenią tą jest najniższa półka. Pod nią zaś powinna znajdować się szuflada na warzywa. Zamknięte tam, mają dobre warunki, by obieg wilgoci podtrzymywał ich świeżość.
Na najwyższej półce lodówki trzymamy wtedy nabiał – sery, mleko i jego pochodne. Środkowa półka to zaś idealne miejsce na wędliny, masło, żółte sery czy gotowe dania. Dodatkowo często oznacza to, że są na poziomie naszego wzroku, a to obniża prawdopodobieństwo, że zapomnimy o nich i pozwolimy się im zepsuć.
Warto też regularnie myć lodówkę, nie wkładać do niej gorących rzeczy, a te o intensywnym zapachu – pakować przed chłodzeniem.