Najłatwiejszy piernik. Największy hit na Boże Narodzenie
Świąteczny piernik to jedna z tych rzeczy, na które wielu z nas czeka z utęsknieniem. Problem polega na tym, że w przypadku większości przepisów, trzeba przygotowywać go sporo wcześniej. Jeśli przegapimy właściwy moment, możemy jednak skorzystać z tego przepisu.
Piernik na ostatnią chwilę
Leżakowanie piernika może być torturą dla tych, którzy nie mogą się doczekać, by go spałaszować. Może też okazać się niedogodnością dla tych, którzy chcą dać mu odpocząć, ale nie mają gdzie. Jest też wreszcie przeszkodą dla zapominalskich, którzy nie zorientowali się w porę o piernikowej potrzebie.
Wszystkim im, zwłaszcza tym ostatnim, z pomocą przychodzi przepis na natychmiastowy piernik. Składniki są łatwo dostępne w sklepach, a przygotowanie niezwykle proste.
Zawsze na Boże Narodzenie robię taki obiad. Ta karkówka w chwilę znika z talerzy, każdy chce dokładkęPrzepis na szybki piernik
Piernik upieczony z mlekiem i proszkiem do pieczenia będzie może nieco inny od tego, do czego przywykliśmy, ale spóźniony nie wybrzydza. Zresztą jest to w dalszym ciągu pyszne, choć może nieco mniej tradycyjne ciasto. Można się nawet pokusić o to, by przygotować go oprócz, a nie zamiast tradycyjnego.
Składniki
- Szklanka cukru
- Szklanka mleka
- Dwie szklanki mąki
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki kwaskowych powideł
- Przyprawa do piernika
- Powidła do przełożenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa czekoladowa wg wybranego przepisu
Szybki piernik – przygotowanie
W garnku mieszamy mleko, cukier i kakao, a następnie, podgrzewając i mieszając, dodajemy stopniowo masło. Mieszamy na jednolitą masę nie doprowadzając do zagotowania. Zostawiamy do wystudzenia.
Wybijamy żółtka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy powidła, a następnie mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, mieszając na jednolitą masę po każdym składniku. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z resztą ciasta.
Pieczemy w tempteraturze 170 st. przez ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy polewą. Ciasto można też przekroić poziomo na pół i przełożyć masą mascarpone, powidłami lub polewą.
Wypróbuj też przepis na tradycyjny sernik.