Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 1 trick i rodzynki w serniku nie opadną. To pilnie strzeżony sekret cukierników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.12.2023 22:33

1 trick i rodzynki w serniku nie opadną. To pilnie strzeżony sekret cukierników

sernik z rodzynkami
Canva

Sernik wyszedł doskonale, ale po rozkrojeniu okazało się, że rodzynki zebraly się warstwą na dnie zamiast unosić w puszystej masie? Nie ty jedna masz ten problem. Na szczęście jest prosty sposób na uniknięcie go.

Sposób na sernik z rodzynkami

Jeżeli sernik jest ukoronowaniem świątecznego stołu, to rodzynki w nim są perłą w koronie. Dlatego warto dołożyć starań, by wszyskto prezentowało się odpowiednio. Jemy w końcu także oczami.

Zdarza się jednak niestety, że rodzynki bywają narowiste i nie chcą współpracować. Na szczęście cukiernicy już dawno odkryli sposób na te niesforne dodatki.

Projekt bez nazwy-19.jpg
fot. Canva
Biorę marchewkę i łączę z dodatkami. Dodaję sok z cytryny i mam witaminową bombę

Sposób na opadające rodzynki: namaczanie

Na szczęście nie musimy więc rezygnować z tego pysznego dodatku do sernika. Co więcej, dzięki naszym zabiegom rodzynki w cieście mogą się stać lepsze niż kiedykolwiek.

Pewnie słyszałaś, że częścią sekretu jest namoczenie rodzynek. To oczywiście prawda. Warto jednak pamiętać tu o możliwych urozmaiceniach. Nie musimy bowiem przecież namaczać rodzynek w wodzie. Możemy użyć do tego herbaty, naparu ziołowego, a nawet alkoholu – od wina po brandy czy whisky.

Jak zrobić, by rodzynki nie opadały w serniku

Takie namaczanie powinno trwać co najmniej kwadrans, ale w granicach godziny im dłużej, tym lepsze osiągniemy efekty. Można przy tym wstawić rodzynki do lodówki, a jeśli używamy mocnego alkoholu – dodatkowo je przykryć, by nie parował nadmiernie. 

Po wyjęciu odsączamy je z płynu na ręczniku papierowym, ale to nie koniec. By zagwarantować sobie poprawne zachowanie rodzynek w serniku, obsypujemy je mąką. Mamy tu znowu możliwość dodania im odrobiny smaku – wystarczy dodać do mąki odrobiny cukru waniliowego.

Używamy tyle mąki, ile trzeba, żeby dokładnie oprószyć rodzynki, nie za dużo. Kiedy już proszek przylega do nich z każdej strony, wrzucamy rodzynki do masy sernikowej ze spokojem, że zachowają się zgodnie z naszymi oczekiwaniami.

Ciekawe przepisy na sernik, które polecamy, to sernik królewski z kruchym ciastem i łatwy sernik z białą czekoladą.

Projekt bez nazwy-20.jpg
fot. Canva