Smakosze.pl Porady Nigdy nie robię tego podczas smażenia pieczarek. Dzięki temu na patelni nie pojawia się woda
canva/HottShott

Nigdy nie robię tego podczas smażenia pieczarek. Dzięki temu na patelni nie pojawia się woda

5 września 2023

Wiecie czemu podczas smażenia pieczarek na patelni pojawia się woda? Do niedawna myślałam, że niedokładnie osuszałam grzyby. Okazało się jednak, że popełniałam inny, prosty do wyeliminowania błąd.

Solenie nie pomaga w smażeniu pieczarek

W wielu przepisach czytałam, że oczyszczone pieczarki po wrzuceniu na patelnię trzeba posolić. Słyszałam też o patentach pozwalających usunąć wodę z pieczarek i znajdujących dla niej zastosowanie.

Gdy powiedziałam koleżance z czym się borykam, zdziwiła się. Poradziła mi, abym przy kolejnym smażeniu pieczarek sól dodała już po zakończeniu ich przyrządzania. Jakie były efekty? Zdradzam w dalszej części artykułu.

Smażenie pieczarek pokrojonych jest krótsze.jpg
canva/stuartpitkin
Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci

Jak uzyskać złociste i chrupiące pieczarki?

Dokładnie oczyszczone, pokrojone i osuszone grzyby wystarczy wrzucić na dobrze rozgrzany tłuszczu i ustawić średnią moc palnika. Najlepiej, gdy zrezygnujemy z częstego mieszania grzybów - wtedy wyjdą idealnie.

W trakcie procesu dodać możemy ulubione zioła. Uwielbiam tymianek , a gdy nie mam go pod ręka zadowalam się też natką pietruszki. Gdy już grzyby usmażę, posypuję je odrobiną soli.

Smażenie pieczarek tylko na oleju

Wiele osób lubi smak masła. Tłuszcz ten jednak do smażenia się nie nadaje ze względu na niską temperaturę dymienia. Dla mnie też jest nieakceptowalny ze względów etycznych.

Dlatego zawsze wybieram olej rzepakowy. Ten rafinowany jest bezpieczny i stosunkowo tani. Z naszej strony dowiecie się też czy można smażyć na oliwie z oliwek . Wyjaśniamy też czy masło jest lepsze od margaryny .

Podczas smażenia pieczarek dodawaj tylko zioła.jpg
canva/ladi59
Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy