Kopytka nie mogą się skleić podczas gotowania. Wlanie do wody oleju pozwoli wam uniknąć kulinarnej wpadki. Trik jest polecany przez samą Magdę Gessler i nigdy nie zawodzi.
Przygotowanie kopytek będzie niesamowicie proste
Dobre kluski z gotowanych ziemniaków uzyskamy odpowiednio dobierając proporcje składników i właściwie je gotując. Przepis Magdy Gessler i jej rada, by do wody wlać oleju, pomogą wam uzyskać zadowalające efekty.
Składniki:- 1,5 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
- 1 jajo w rozmiarze L
- 200 g mąki pszennej
- 12 g mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- 10-15 ml oleju rzepakowego do gotowania
Lista produktów nie jest długa, a kopytka są znakomite. Zdecydowanie warto je przygotować. Pełną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Lewandowska robi leczo inaczej niż wszyscy. Stawia na nietypowe warzywo
CZYTAJ DALEJJak Magda Gessler robi kopytka? Zawsze wlewa olej do wody
Prosta sztuczka zastosowana podczas gotowania sprawi, że kopytka się nie skleją. Dodatek oleju zapewnia, że wyjmiemy je z garnka bez trudu i będą pięknie prezentowały się na talerzu.
Wcześniej oczywiście trzeba przygotować ciasto. Ugotowane do miękkości ziemniaki wystarczy ugnieść na gładką masę, ale nie blenderem. Połączone z mąkami, jajkami i solą, po wyrobieniu będą stanowić idealną bazę do przygotowania kluseczek.
W tym celu z ciasta należy formować wałeczki i ciąć je skośnie nożem. Gotowanie kopytek zaś powinno odbywać się partiami w osolonym wrzątku i trwać około 3 minut. Liczymy je od momentu wypłynięcia specjału na powierzchnię.
Wskazówka: jajko zawsze można zastąpić kleikiem wykonanym z 1 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku. Wtedy kopytka będą wegańskie. Bez obaw — wciąż będą rozpływały się w ustach.
Jak podać kopytka?
Idealnym połączeniem są kluski oraz smakowity gulasz. Możecie np. postawić na bezmięsny strogonow z kotletami sojowymi — syci na długo i wcale nie brak mu treści. Kopytka na słodko — z masłem i cukrem — też będą smaczną opcją.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski z ziemniaków. Oprócz kopytek polecamy znakomite mięsne cepeliny . Spróbujcie też koniecznie klusek szarych . Świetnie smakują z sosem grzybowym .

Źródło: newsy.gotujmy
Najlepiej gotujące babcie dodają do mielonych ten składnik. Sekret w końcu wyszedł na jaw
CZYTAJ DALEJZalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
CZYTAJ DALEJ