Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody; IG/magdagessler_official

Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą

3 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kopytka nie mogą się skleić podczas gotowania. Wlanie do wody oleju pozwoli wam uniknąć kulinarnej wpadki. Trik jest polecany przez samą Magdę Gessler i nigdy nie zawodzi.
 

Przygotowanie kopytek będzie niesamowicie proste

Dobre kluski z gotowanych ziemniaków uzyskamy odpowiednio dobierając proporcje składników i właściwie je gotując. Przepis Magdy Gessler i jej rada, by do wody wlać oleju, pomogą wam uzyskać zadowalające efekty.

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
  • 1 jajo w rozmiarze L
  • 200 g mąki pszennej
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • 10-15 ml oleju rzepakowego do gotowania

Lista produktów nie jest długa, a kopytka są znakomite. Zdecydowanie warto je przygotować. Pełną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Kopytka cięte skośnie.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody
Leczo Anny Lewandowskiej

Lewandowska robi leczo inaczej niż wszyscy. Stawia na nietypowe warzywo

CZYTAJ DALEJ

Jak Magda Gessler robi kopytka? Zawsze wlewa olej do wody

Prosta sztuczka zastosowana podczas gotowania sprawi, że kopytka się nie skleją. Dodatek oleju zapewnia, że wyjmiemy je z garnka bez trudu i będą pięknie prezentowały się na talerzu.

Wcześniej oczywiście trzeba przygotować ciasto. Ugotowane do miękkości ziemniaki wystarczy ugnieść na gładką masę, ale nie blenderem. Połączone z mąkami, jajkami i solą, po wyrobieniu będą stanowić idealną bazę do przygotowania kluseczek.

W tym celu z ciasta należy formować wałeczki i ciąć je skośnie nożem. Gotowanie kopytek zaś powinno odbywać się partiami w osolonym wrzątku i trwać około 3 minut. Liczymy je od momentu wypłynięcia specjału na powierzchnię.

Wskazówka: jajko zawsze można zastąpić kleikiem wykonanym z 1 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku. Wtedy kopytka będą wegańskie. Bez obaw — wciąż będą rozpływały się w ustach.

Jak podać kopytka?

Idealnym połączeniem są kluski oraz smakowity gulasz. Możecie np. postawić na bezmięsny strogonow z kotletami sojowymi — syci na długo i wcale nie brak mu treści. Kopytka na słodko — z masłem i cukrem — też będą smaczną opcją.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski z ziemniaków. Oprócz kopytek polecamy znakomite mięsne cepeliny . Spróbujcie też koniecznie klusek szarych . Świetnie smakują z sosem grzybowym .

Olej pomoże rozdzielić kopytka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Źródło: newsy.gotujmy

Kotlety mielone z czosnkiem

Najlepiej gotujące babcie dodają do mielonych ten składnik. Sekret w końcu wyszedł na jaw

CZYTAJ DALEJ
Napar z goździków

Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >