Napar z goździków jest prosty w przygotowaniu. Suszone gwiazdki trzeba tylko zalać wrzątkiem i poczekać. Uzyskana herbata pomaga w wielu dolegliwościach i wspiera organizm. Wybieram ją nie tylko jesienią.
Dlaczego warto sięgać po napar z goździków?
Napar z goździków jest doceniany przede wszystkim za działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzięki niemu zatem łatwiej wrócimy do zdrowia, gdy się przeziębimy. Pomoże nam także zwalczyć ból gardła.
Herbata z goździków ma też korzystny wpływ na trawienie. Z tego względu wiele osób sięga po nią, by wspomóc się w procesie odchudzania. Jak przygotować ten prozdrowotny napój? Zdradzamy w dalszej części artykułu.

Najlepiej gotujące babcie dodają do mielonych ten składnik. Sekret w końcu wyszedł na jaw
CZYTAJ DALEJJak przygotować napar z goździków? Przepis jest bardzo prosty
Wystarczy niecały kwadrans, by sporządzić prosty, a jednocześnie poprawiający nasz dobrostan napar. Wrzątkiem zalewamy jedną łyżeczkę całych goździków, wsypanych do zaparzacza.
Szklankę następnie przykrywamy spodeczkiem i czekamy 8 minut. Po tym czasie herbata jest gotowa. Warto ją spożywać regularnie w porcjach po 100 ml. Nie częściej jednak niż 2-3 razy na dobę.
Herbata z goździków nie dla każdego
Choć regularne spożywanie ciepłego napoju ma wiele zalet, jego wypicie nie zawsze będzie dobrym pomysłem. Napar nie posłuży kobietom w ciąży oraz osobą zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym lub zaburzoną krzepliwością krwi.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dobroczynne napary. Szczególnie polecamy herbatkę z liści laurowych i cynamonu , która wspomoże trawienie. W chłodniejsze dni dobrze sprawdzi się indyjski chai , czyli napój z korzennymi przyprawami i mlekiem.

Źródło: beszamel.se
Kupiłam na promocji gotowe kotlety mielone z Biedronki. Po otwarciu ich w domu aż złapałam się za głowę
CZYTAJ DALEJKiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci
CZYTAJ DALEJ