Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich
Święta, święta i po świętach. W wielu domach zapewne zostało z tej okazji mnóstwo słodkich smakołyków. Katarzyna Bosacka wypowiedziała się na temat mrożenia ciasta, które upiekliśmy w nadmiarze. Szczegółowo wyjaśniła, które desery można mrozić, a które nie zniosą takiego traktowania zbyt dobrze.
Mrożenie ciasta to dobry sposób na zapobieganie marnowaniu żywności
Świąteczny czas to okres w roku, kiedy z czystym sumieniem pozwalamy sobie na odrobinę obżarstwa. Obowiązkową pozycją na stole po sutym posiłku jest oczywiście deser. Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, ma dobrą radę na każdy rodzaj wypieku. Nieważne czy w czasie Wielkanocy raczyliście się makowcem, sernikiem czy śmietanowcem z galaretką, znajdziecie u popularnej ekspertki użyteczne wskazówki odnośnie mrożenia ciasta.
Jakich deserów absolutnie unikać, jeśli chodzi o mrożenie ciasta?
Wiele ciast i ciasteczek nadaje się do zamrożenia i spożycia w późniejszym terminie . Są jednak wyjątki, których nie należy wystawiać na tak niskie temperatury . Bosacka podpowiedziała najważniejszą zasadę odnośnie mrożenia ciasta .
Do mrożenia ciasta nie nadają się wszelkie desery zrobione z użyciem bitej śmietany . Zamrażarki muszą unikać także te, które mają w sobie jakikolwiek krem przyrządzony na bazie jajek . Jeśli macie nadmiar ciasta z galaretką, lepiej zjedzcie je na bieżąco. Taki łakoć bowiem również nie może trafić do zamrażarki .
Czemu niewskazane jest mrożenie ciast wymienionych powyżej?
Po rozmrożeniu nie mamy żadnej pewności, czy nie namnożyły się w nich bakterie
. Spożycie ich
może doprowadzić do nieprzyjemnego zatrucia pokarmowego
. Jest to przypadłość, której każdy wolałby uniknąć.
Mrożenie ciasta - co można włożyć do zamrażarki?
Istnieje cały szereg wypieków, które bez problemu zniosą działanie ujemnej temperatury . Do mrożenia ciasta idealnie nadają się np. ciasta drożdżowe, serniki, ciasta z owocami i makowce . Trzeba pamiętać jednak, że ciasto do mrożenia musimy odpowiednio przygotować .
Bosacka krok po kroku wyjaśniła jak przygotować ciasto do mrożenia . Nie należy wkładać go do zamrażarki w jednym dużym kawałku. Każdy z wypieków najlepiej podzielić na mniejsze porcje . Dopiero wtedy możemy przystąpić do dalszych działań .
Kawałków ciasta nie wystarczy po prostu wrzucić do foliowego woreczka . Każdy z nich trzeba najpierw włożyć do papierowej torebki . Następnie z takiej torebki usuwamy nadmiar powietrza i szczelnie ją zawijamy .
Po owinięciu smakołyka w papier możemy włożyć go do torebki foliowej . Z niej również dokładnie usuwamy powietrze, zamykamy i dopiero wsadzamy do zamrażarki . Najlepiej do tego celu nadają się zamykane torebki strunowe . Właściwie przygotowane do mrożenia ciasto możemy przechowywać nawet do 3 miesięcy . Nadmiar pieczywa po świętach także możesz zamrozić na potem . Wiemy co smakowitego wyczarować z pozostałych po Wielkanocy wędlin .
Źródło: Instagram @katarzynabosacka