Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem
Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie?
Przepis na zapiekankę Ewy Wachowicz
Zapiekanki nie muszą być suche i twarde. Umieszczenie w świeżej bagietce delikatnej i lekko ściętej jajecznicy odmieni wasze spojrzenie na ten przysmak. Rarytasem będzie zajadać się cała rodzina.
Składniki na dwie porcje:
- 1 bagietka
- 4 duże jaja
- 2 plasterki szynki konserwowej
- 1 mała cebula
- 15 g masła
- 20 ml mleka
- sól i pieprz w ilości do smaku
- kilka łyżeczek wiórków z sera żółtego
- posiekany szczypiorek do posypania
Jak zrobić zapiekankę z jajecznicą? Przepis Ewy Wachowicz jest bardzo prosty
Zaczynamy od posiekania cebuli i pokrojenia szynki na cienkie paseczki. Warzywo szklimy na stopionym maśle, po czym wrzucamy mięsny przysmak. Delikatnie zrumieniamy. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jajka.
Masą zalewamy zawartość patelni i podgrzewamy, aż wszystko lekko się zetnie. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. W rozciętej wzdłuż bagietce robimy przestrzeń, usuwając część miąższu bułki.
W to miejsce układamy jajecznicę. Całość posypujemy startym na drobne wiórki serem żółtym i zapiekamy w piekarniku przez chwilę. Wyjmujemy, gdy wierzch lekko się zrumieni.
Jak podać zapiekankę z jajem?
Smakołyk najlepszy będzie na ciepło, tuż po ogrzaniu. Ewa Wachowicz poleca posypanie go szczypiorkiem, ale możecie też dodać inne produkty, które lubicie np. odrobinę ketchupu, trochę mielonej słodkiej papryki czy świeżej natki pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie jeszcze sprawdzony patent na zapiekankę jak z PRL-u. Być może także spodoba wam się obiadowa wersja rodem z wysp brytyjskim, czyli zapiekanka pasterska — jest świetna, gdy podejmujecie posiłkiem dużo osób.
Źródło: ewawachowicz