Smakosze.pl Przepisy Nigdy nie wyrzucaj skórki po bananach. Jest cenniejsza niż myślisz. Tylko nieliczni mają pojęcie
Canva / DWlabsInc

Nigdy nie wyrzucaj skórki po bananach. Jest cenniejsza niż myślisz. Tylko nieliczni mają pojęcie

19 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przy okazji jedzenia bananów ich skórka zazwyczaj ląduje w koszu. Jest to wielki błąd. Ta część owocu zawiera w sobie cenne wartości odżywcze. Z naszą pomocą zamienisz ją w apetyczny bananowy bekon.

W skórce bananów znajdziemy prawdziwe bogactwo składników. Wśród nich warto wymienić chociażby potas, błonnik oraz witaminy C i B-6. Doprawdy szkoda byłoby wyrzucać je do kosza, skoro istnieje łatwy sposób na ich wykorzystanie.

Nasz patent na skórki od bananów idealnie wpisuje się w filozofię zero waste, która polega na zredukowanie ilości wytwarzanych odpadów. Ponad to sprzyja oszczędnemu stylowi życia. Skórka stanowi aż 30% tych owoców. Warto poznać smaczną metodę jej zagospodarowania.

Przepis na bekon ze skórek bananów

Składniki:

  • skórki z 2 bananów

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • olej do smażenia

Jak zamienić skórki od bananów w aromatyczny bekon?

Skórki z bananów pozbaw ogonka i podziel je wzdłuż na mniejsze części . Następnie za pomocą łyżeczki oczyść je od wewnątrz z pozostałości miąższu. Po zakończeniu tej czynności przełóż wszystkie skórki do miski .

Do owocowych pozostałości dodaj sos sojowy, czosnek oraz wędzoną paprykę . Dołóż także 2 łyżki syropu klonowego. Całość dokładnie wymieszaj, aby skórki były równomiernie obtoczone w marynacie. Zawartość naczynia odstaw na bok na 10-15 minut .

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Skórki z bananów smaż z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące . Po zdjęciu z patelni odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj od razu po zdjęciu z patelni . Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić banany do swojej codziennej diety . Karmelizowane owoce uświetnią niejeden posiłek .

Canva / one2tim
Canva / one2tim

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy