Jak zrobić karmelizowane banany?
Pyszne słodkie śniadanie skusi wielu smakoszy. Będzie też bogate w składniki odżywcze, jeśli skusicie się na wyjątkowo smaczne i sycące banany karmelizowane. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Wspominaliśmy już nie raz, że warto sięgać po banany. Podpowiadaliśmy też jak poprawnie przechowywać te smaczne owoce. Dziś mamy gratkę dla wszystkich amatorów słodkości — banany karmelizowane. Ten wspaniały smakołyk możecie zjeść zarówno solo, jak i do wielu posiłków. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienite karmelizowane banany
Składniki:
5 bananów
2 łyżeczki cynamonu
masło
cukier
400 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Banany obieramy, przekrawamy je na pół. Na patelni roztapiamy porcję masła. Układamy na niej banany i posypujemy je cukrem oraz cynamonem.
Smażymy owoce do czasu, aż osiągną piękną złotą barwę, a cukier się skarmelizuje. Podajemy z bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówki:
Przyrządźcie specjał na bezsmakowej oliwie z oliwek, a karmelizowane banany będą znacznie zdrowsze. Oliwa i olej rzepakowy to najzdrowsze tłuszcze do smażenia.
Banany będą doskonałe jako uzupełnienie owsianki. Wystarczy ugotować porcję płatków owsianych górskich na mleku lub napoju roślinnym i pokroić banany na mniejsze kawałki.
Owoce możecie zjeść z naleśnikami. Jeśli podacie je z jogurtem zamiast bitej śmietany, będą nieco lżejsze.
Banany będą smaczne również z dodatkiem gorzkiej czekolady. Podajcie je na chałce z kremem czekoladowym, a smak was zachwyci.
Źródło zdjęcia: canva/Pawzi
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: najlepszewkuchni