Smakosze.pl Porady Nigdy tak nie rób przy odcedzaniu makaronu. Przez ten błąd będzie do niczego
Fot. Canva

Nigdy tak nie rób przy odcedzaniu makaronu. Przez ten błąd będzie do niczego

5 lipca 2024

Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Jednak warto zwrócić uwagę na odcedzanie tego produktu. Pewien błąd sprawi, że makaron będzie nie taki, jak powinien. Dlatego radzimy, jakiego błędu unikać.

Makaron, czyli co smaczny i prosty obiad

Makaron znajdziemy właściwie w kuchni każdego smakosza. Przydaje się do prostych i bardziej wykwintnych dań . Dzięki niemu jesteśmy w stanie szybko i smacznie przyrządzić śniadanie, obiad i kolację. To produkt uniwersalny i odżywczy, dlatego warto włączyć go do diety.

Gotowanie makaronu wydaje się proste. Jednak warto wiedzieć, że od niego zależą wartości odżywcze tego produktu. Wiemy, że błędem jest rozgotowywanie makaronu . Makaron al dente ma niższy indeks glikemiczny i jest zdrowszy od makaronu, który dłużej gotujemy. Niestety wiele osób popełnia też błąd podczas odcedzania makaronu.

makaron
Fot. Canva/whitestorm
Zapomnij o jarzynowej, ta sałatka smakuje 100 razy lepiej. Zawsze robię ją na grilla

Co z tym odcedzaniem?

Nie tylko długie gotowanie makaronu jest błędem. Jest nim też niewłaściwe odcedzanie. Jeśli odcedzamy makaron “do sucha”, to przestańmy to robić. Przez tę czynność traci on swoją lepkość, co wpływa na to, że sos nie trzyma się makaronu . Traci on na smaku, na którym przecież tak nam zależy.

Warto też pamiętać, by nie płukać makaronu. Wypłukuje się z niego skrobię, która jest naturalnym “klejem” do sosu . Dzięki temu jest on apetyczny i wartościowy. Powinniśmy też starać się, by makaron po ugotowaniu szybko połączyć z sosem. Zyska odpowiednią konsystencję i będzie pyszny.

Tego nie rób podczas gotowania makaronu

Błędem jest też zbyt małą ilość wody podczas gotowania makaronu . Ten produkt musi swobodnie przemieszczać się w garnku. To zapewni mu duża ilość wody . Ważne jest też, by nie mieszać różnych rodzajów makaronu. Każdy makaron ma określony czas gotowania.

Gdy zmieszamy różne rodzaje makaronu, to jeden się rozgotuje, a drugi będzie niedogotowany. Jeśli zależy nam, by makron był sprężysty, to gotujmy go od 5 do 12 minut . Różnica w czasie zależy od mąki, grubości nitek, dlatego warto sprawdzać makaron podczas gotowania. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić najlepsze domowe frytki. Radziliśmy, jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich.

makaron
Fot. Canva/ponce_photography

Źródło: odzywianie.wprost.pl

Nie znam lepszego przepisu na rybę w cieście. Mąż prosi mnie o nią w każdy piątek
W głowie się nie mieści ile trzeba zapłacić za słoik jagód. Te ceny wołają o pomstę do nieba
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy