Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdradziła sekret idealnego farszu do pierogów. Tak zrobione ruskie smakują obłędnie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.07.2024 15:32

Zdradziła sekret idealnego farszu do pierogów. Tak zrobione ruskie smakują obłędnie

pierogi ruskie
Fot. Shutterstock/Lartos_82

Dla wielu smakoszy pierogi ruskie są tymi najbardziej ulubionymi. Jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich? Sekretem podzieliła się znana z serwisu YouTube Kobieta z zachodu. Z jej wiedzy warto skorzystać.

Pierogi ruskie pełne smaku

Do jedzenia pierogów nikogo nie trzeba namawiać. Lubimy te z mięsem, kapustą i grzybami, czy na słodko. Wiele osób przepada za pierogami ruskimi. 

Teraz można je przyrządzić z idealnym farszem. Wszystko dlatego, że popularna youtuberka zdradziła sekret farszu do pierogów ruskich.

Farsz jest wyjątkowy ze względu na podsmażanie cebulki na smalcu ze skwarkami. To właśnie ten sposób gwarantuje idealny smak. Przepis znajdziesz na kanale YouTube Kobieta z zachodu. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

smalec ze skwarkami
Fot. Canva/joannawnuk
To mój ulubiony przepis na sernik. Wersja z jagodami bije inne na głowę, musisz spróbować

Jak zrobić farsz do pierogów ruskich?

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 400 g twarogu
  • sól
  • pieprz
  • smalec do podsmażenia cebuli

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Powinny pozostać delikatnie twarde. Następnie odcedź je z wody.

Cebulę drobno pokrój. Rozgrzej smalec ze skwarkami i usmaż na nim warzywo. Smalec sprawia, że cebula ma innym smak i kolor. Warto użyć tego wytopionego, a nie ze sklepu.

Cebulę usmaż na złoty kolor i dodaj do ziemniaków. Dodaj jeszcze sól, ugnieć i wymieszaj. Dołóż swojski twaróg, połącz wszystko na jednolitą masę. Farsz jest już gotowy na nałożenia do pierogów

Farsz, który nie ma sobie równych

Farsz do pierogów ruskich ma wyjątkowy smak. Zawdzięcza go podsmażaniu cebuli na smalcu ze skwarkami. 

Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się smalec wytopiony samodzielnie w domu. Taki produkt robi się łatwo i z tanich składników. Jeśli nie masz zapasu domowego smalcu, warto zrobić go choćby na potrzeby tego przepisu. Sama przekonasz się, że warto.

Pisaliśmy o sztuczce z bananami, którą warto wypróbować w kuchni. Podawaliśmy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone. 

pierogi ruskie
Fot. Canva/KSevschenko

Źródło: YouTube/kobietazzachodu8037

Zdjęcia: screen YouTube/kobietazzachodu8037