Smakosze.pl Przepisy Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Jest lepsze niż z cukierni
Fot. YouTube/Alajuli słodkie i pikantne

Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Jest lepsze niż z cukierni

28 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Doskonały deser nie musi pochodzić z cukierni. Poznaj ten nieskomplikowany przepis i przygotuj doskonałe ciasto, które zachwyci każdego łasucha. Smak uzależnia tak bardzo, że ten słodki przysmak będziesz przygotowywać znacznie częściej.

Doskonały deser istnieje

Niektórzy twierdzą, że prawdziwy deser można dostać tylko w najlepszej cukierni. A co byś powiedziała, żeby przygotować go we własnym domu? Nie będzie to trudne, bo wystarczy, że poznasz przepis umieszczony w dalszej części artykułu.

Ciasto , jakie z niego przygotujesz, jest doskonałe pod każdym względem. Zachwyca lekkością, smakiem i idealną kompozycją. Przekonasz się o tym wszystkim, robiąc je własnoręcznie.

krem do ciasta.jpg
Fot. YouTube/Alajuli słodkie i pikantne
Polacy ich nie znają, a są warte fortunę. Wiemy, gdzie można znaleźć „czarne diamenty”

Ciasto z kilku składników

Istotną zaletą tego ciasta jest to, że przygotujesz je z zaledwie kilkunastu składników. Dzięki czemu ten wyśmienity deser nie będzie kosztował wiele. Potrzebne będą przede wszystkim składniki na spód, krem oraz na dekoracje. Potrzebne produktu umieściliśmy na liście poniżej. Żadnego z nich nie pomijaj, a ciasto wyjdzie idealne. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzi z kanału Alajuli słodkie i pikantne , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g twarogu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 75 g cukru pudru
  • 5 brzoskwiń
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 12 arkuszy żelatyny
  • 75 ml wrzątku
  • 200 ml wody
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
  • 1 łyżka cukru pudru

Przepis na ciasto na weekend

Do miski przełóż ciastka maślane i za pomocą blendera zmiel je na drobny pył. Wlej roztopione masło i wymieszaj składniki, tworząc jednolitą masę. Na spodzie okrągłej foremki wyłóż papier do pieczenia. Wysyp masę z ciastek, rozłóż ją, i ubij na gładki spód.

Do miski przełóż twaróg, jogurt naturalny i wsyp 75 gramów cukru pudru. Wlej ekstrakt waniliowy i za pomocą miksera wymieszaj składniki w jednolity krem. We wrzątku rozpuść żelatynę i wlej ją do kremu. Dodaj dwie pokrojone w kostkę brzoskwinie i ponownie wymieszaj całość.

Do garnka wlej wodę i pozostałe pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wsyp łyżkę cukru pudru, a całość zbleduj. Dodaj barwnik spożywczy i gotuj wszystkie składniki przez 5 minut, mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wylej ją na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź. Ciasto odstaw do lodówki, aby stężało gotowe.

ciasto deser.jpg
Fot. YouTube/Alajuli słodkie i pikantne
Makłowicz wytknął Polakom błąd w gotowaniu parówek. Wszyscy robiliśmy to źle
Moje nowe ciasto z masą śmietankową i serkiem jest tak pyszne, że muszę robić go 2 razy więcej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy