Smakosze.pl Przepisy Nikt nie robi sosu tatarskiego jak siostra Anastazja. Ten przepis pokochało tysiące Polaków
Fot. Canva/LarisaBlinova, Facebook/Siostra Anastazja

Nikt nie robi sosu tatarskiego jak siostra Anastazja. Ten przepis pokochało tysiące Polaków

17 marca 2024

Jak Wielkanoc, to nie może zabraknąć jajek. Polecamy przepis siostry Anastazji, który pokochali Polacy. Dzięki niemu zrobisz wyśmienity sos tatarski, z którym warto podać jajka. Pyszne danie zachwyci podczas świąt Wielkiej Nocy.

Sos tatarski, który uwielbiają Polacy

Wielkanoc za pasem, więc pora pomyśleć już o daniach, które przygotujesz na nadchodzące święta. Zapewne nie zabraknie ani jajek, ani wędlin. Na stół pewnie wjedzie soczyste mięso i inne rarytasy. Znakomitym dodatkiem zarówno do jajek, jak i do mięs, jest sos tatarski.

Wyrazisty i aksamitny będzie smakował w Wielkanoc. Zrób go z przepisu siostry Anastazji, która po prostu bosko gotuje. Sos tatarski w jej wydaniu pełen jest groszku, marynowanych pieczarek i ogórków kiszonych. Ten wiosenny rarytas przygotujesz raz- dwa i zachwyci smakiem przy świątecznym stole.

marynowane pieczarki
Fot. Canva/5PH
Mieszam je z majonezem i takim sosem zalewam sałatkę jarzynową. Jest 100 razy lepsza

Jak zrobić sos tatarski z przepisu siostry Anastazji?

Składniki:

  • 1 słoik majonezu
  • 3 ogórki kiszone
  • ½ słoika groszku zielonego
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Ogórki kiszone obierz i pieczarki marynowane pokrój w kostkę. Przełóż je do miski, dodaj groszek, dołóż majonez. Składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Siostra Anastazja radzi, by dla uzyskania ostrości dodać troszkę musztardy.

Gdy chcemy złagodzić smak, to warto dołożyć odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego . Dokładnie wymieszaj składniki i nałóż je na jajka. Możesz je ozdobić natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Sos tatarski pełen wyrazistego smaku

Przepis siostry Anastazji na sos tatarski jest wart polecenia. Efekt jest pyszny, bo przyrządzisz sos, który jest wyrazisty i zjesz go ze smakiem. Dodaj go do jajek, wędlin lub innych mięs. Potrawy zyskają niepowtarzalny smak i będą bardzo apetyczne.

W sam raz na święta wielkanocne. Przyrządź taki sos tatarski, a domownicy i goście docenią jego smak przy wielkanocnym stole. Zachwytów nad tym smakołykiem nie będzie końca. Pisaliśmy o przepisie na gołąbki od Ewy Wachowicz. Radziliśmy, jak zrobić placuszki z soczewicy i kapusty.

jajka
Fot. Canva/Sebalos

Źródło: siostra-anastazja.pl

Robię ten sernik tylko z 2 składników. Chwali go cała rodzina
Kładę mięso na ziemniaczane puree i wrzucam do piekarnika. To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy