Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siekam kapustę i łączę z tymi dodatkami. W chwilę mam obiad na cały weekend
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.03.2024 13:03

Siekam kapustę i łączę z tymi dodatkami. W chwilę mam obiad na cały weekend

szatkowanie kapusty
fot. Canva / Ikostudio

Ten doskonały szybki przepis na obiad pozwala ugotować całkowicie wegetariańską, doskonale zbilansowaną potrawę. Dieta bezmięsna często wiąże się z wyzwaniem, czym zastąpić niezbędne nam białko. Ten przepis jest na nie pyszną odpowiedzią.

Placki z soczewicy i kapusty

Warzywa strączkowe, jak wszelkiego rodzaju groch, fasola czy soczewica, to bardzo dobre źródło jarskiego białka. Jeśli dodamy do tego dodatkowo warzywa korzeniowe, bilans składników odżywczych jeszcze się poprawia. Ukoronowaniem tego dania jest kapusta – doskonały naturalny antybiotyk, a przy tym produkt niezwykle niskokaloryczny. Sprawia ona, że placki te są dość lekkie, nawet mimo że są smażone.

Szybkie przepisy na placki, takie jak ten, mogą być doskonałym ratunkiem, kiedy potrzebujemy przyrządzić pożywny obiad na szybko. Przepis ten ma jeszcze jedną zaletę – jest niezwykle tani w przygotowaniu. Jego bazą są przecież łatwe do kupienia i niezbyt obciążające dla portfela warzywa.

placki gotowe do pieczenia
fot. youtube.com/kochenfamiliecool7306
Ta sałatka bije na głowę nawet jarzynową. W tym roku podam ją na Wielkanoc

Obiad z kapusty

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kochen Familie Cool. Autorzy proponują tam serwowanie placków z dipem z połowy marchewki, dwóch garści orzechów nerkowca, soku z cytryny i przyprawy curry. To dobre towarzystwo dla takich placków, jednak doskonale sprawdzą się także ze śmietaną lub jej odchudzonym bratem bliźniakiem – jogurtem naturalnym.

Składniki

  • ¼ kg soczewicy
  • ½ główki kapusty
  • 1 szklanka orzechów (np. nerkowca)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek dymki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Smażymy placki kapuściane na obiad

W osobnych miskach namaczamy orzechy nerkowca i soczewicę – zalewamy je wodą tak, by była całkowicie przykryta i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Kapustę siekamy, wykroiwszy głąb, i zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.

Soczewicę i orzechy cedzimy i mielimy w blenderze na jednolitą masę. Dodajemy odcedzoną kapustę i marchewkę startą na tarce o grubych okach. Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i cebulą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem.

Z tak powstałej masy formujemy placuszki. Można je usmażyć na rozgrzanej oliwie, aż będą złociste z obu stron. Można też je upiec. W takim wypadku układamy placki na papierze do pieczenia spryskanym oliwą. Formujemy placuszki i dobrze je ugniatamy, smarujemy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe bułki śniadaniowe w amerykańskim stylu i pieczoną szynkę świąteczną według Tomasza Strzelczyka.

placki gotowe do pieczenia
fot. youtube.com/kochenfamiliecool7306