Nocna owsianka robi się sama. Pyszny pomysł na zdrowe, ekspresowe śniadanie
Próbowaliście kiedyś nocnej owsianki? Śniadaniowy patent spodoba się zwłaszcza tym z Was, którzy niespecjalnie lubią gotować o poranku. Wystarczy dzień wcześniej zamknąć składniki dania w słoiku i podgrzać je po przebudzeniu. Będzie szybko i pysznie.
Nocna owsianka spodoba się zabieganym. Nie każdy ma rano dużo czasu na zrobienie śniadania, a taki przysmak można nawet zabrać do pracy lub zjeść w drodze. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Spróbujecie?
Przepis na znakomitą nocną owsiankę
Do zrobienia przysmaku przyda się duży, czysty słoik z dobrze dopasowaną zakrętką.
Składniki na 2 porcje:
-
60 g płatków owsianych górskich
-
300 ml mleka lub napoju sojowego
-
150 g jogurtu typu skyr lub sojowego
-
100 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych
-
sezonowe owoce np. jabłka, śliwki lub figi
-
1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
-
1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
-
cukier lub słodzik (opcjonalnie)
-
garść dowolnych orzechów do posypania (opcjonalnie)
-
szczypta soli
Jak przygotować nocną owsiankę?
W słoiku umieszczamy płatki owsiane, szczyptę soli oraz nasiona chia, jeśli ich używamy. Zalewamy je podgrzanym mlekiem lub napojem roślinnym i mieszamy.
Po chwili dodajemy pokrojone owoce sezonowe. Wrzucamy także jogurt oraz kakao, jeśli się na nie decydujemy. Możemy całość również dosłodzić. Słoik zakręcamy i delikatnie nim potrząsamy, by wszystkie składniki się wymieszały.
Słoik z owsianką pozostawiamy na kuchennym blacie do rana. O poranku podgrzewamy lub nie i posypujemy owocami jagodowymi i rozdrobnionymi orzechami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na śniadania. Polecamy prosty patent na jajo w koszulce . Być może też spodoba wam się przepis na smakowity smalec z fasoli . Będzie idealny do domowych bułek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
-
Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
-
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca