Smakosze.pl Przepisy Nocna owsianka robi się sama. Pyszny pomysł na zdrowe, ekspresowe śniadanie
canva/vm2002

Nocna owsianka robi się sama. Pyszny pomysł na zdrowe, ekspresowe śniadanie

18 września 2022

Próbowaliście kiedyś nocnej owsianki? Śniadaniowy patent spodoba się zwłaszcza tym z Was, którzy niespecjalnie lubią gotować o poranku. Wystarczy dzień wcześniej zamknąć składniki dania w słoiku i podgrzać je po przebudzeniu. Będzie szybko i pysznie.

Nocna owsianka spodoba się zabieganym. Nie każdy ma rano dużo czasu na zrobienie śniadania, a taki przysmak można nawet zabrać do pracy lub zjeść w drodze. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Spróbujecie?

Przepis na znakomitą nocną owsiankę

Do zrobienia przysmaku przyda się duży, czysty słoik z dobrze dopasowaną zakrętką.

Składniki na 2 porcje:

  • 60 g płatków owsianych górskich

  • 300 ml mleka lub napoju sojowego

  • 150 g jogurtu typu skyr lub sojowego

  • 100 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych

  • sezonowe owoce np. jabłka, śliwki lub figi

  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

  • 1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)

  • cukier lub słodzik (opcjonalnie)

  • garść dowolnych orzechów do posypania (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Jak przygotować nocną owsiankę?

W słoiku umieszczamy płatki owsiane, szczyptę soli oraz nasiona chia, jeśli ich używamy. Zalewamy je podgrzanym mlekiem lub napojem roślinnym i mieszamy.

Po chwili dodajemy pokrojone owoce sezonowe. Wrzucamy także jogurt oraz kakao, jeśli się na nie decydujemy. Możemy całość również dosłodzić. Słoik zakręcamy i delikatnie nim potrząsamy, by wszystkie składniki się wymieszały.

Słoik z owsianką pozostawiamy na kuchennym blacie do rana. O poranku podgrzewamy lub nie i posypujemy owocami jagodowymi i rozdrobnionymi orzechami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na śniadania. Polecamy prosty patent na jajo w koszulce . Być może też spodoba wam się przepis na smakowity smalec z fasoli . Będzie idealny do domowych bułek .

Nocna owsianka jest znakomita
canva/los_angela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy