Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.09.2022 09:50

Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie

Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
canva/e-anjei

Babcia Ula zdradziła przepis na domowy ocet jabłkowy z jabłek, miodu i wody. Ocet po kilku tygodniach fermentacji będzie pełen smaku. Jest delikatny dla żołądka, więc warto nim zastąpić ocet spirytusowy. Babcia Ula do octu wykorzystuje również skórki jabłek, dzięki czemu w jej kuchni nic się nie marnuje.

Domowy ocet jabłkowy przygotujemy z trzech składników w naprawdę prosty sposobów. A jest o wiele tańszy od gotowego produktu, a także zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Ocet zawiera około 5% kwasu octowego, a dodatek miodu nadaje mu przyjemnej słodyczy. Miód dodajemy zawsze do ugotowanej i przestudzonej wody, nigdy do wrzątku, ponieważ straci wszystkie wartości odżywcze.

Do przygotowania octu jabłkowego wykorzystajmy jabłka ekologiczne, niepryskane. Jabłka muszą być jędrne, zdrowe, nie mogą być obite i robaczywe. Ocet musi fermentować w umytym i wyparzonym słoiku, w przeciwnym razie może się zepsuć. Łyżka do mieszania octu również musi być dokładnie umyta i wyparzona.

Po włożeniu jabłek do słoika zalejmy je wodą z miodem tak, aby jabłka były dokładnie przykryte zalewą. Musimy docisnąć owoce, ponieważ jeśli nawet kawałek jabłka będzie wystawał, pojawi się na nim pleśń, a ocet jabłkowy się zepsuje.

Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy z 3 składników

Składniki:

  • 1 kg jabłek lub skórek z jabłek (można pomieszać)

  • 4-5 łyżek miodu

  • 1 l wody

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Na początku odmierz 1 l wody, zagotuj i odstaw, żeby trochę przestygła. Do letniej wody dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki, włóż do większego, wyparzonego słoja, następnie zalej wodą z miodem.

Jabłka muszą być zupełnie zanurzone w wodzie (możesz je obciążyć np. małym spodkiem). Słoik zakręć i odstaw w suche i ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Przez pierwszy tydzień dwa razy dziennie przemieszaj jabłka drewnianą, wyparzoną łyżką.

Po 4-6 tygodniach ocet przelej przez gazę do innego słoika, zakręć i odstaw na kolejne 4 tygodnie w suche, chłodne miejsce. Po tym czasie odkręć słoik, jeśli ocet pachnie jak wino, odstaw go na kolejny tydzień. Jeśli pachnie już, jak powinien, ponownie przelej ocet przez gazę i rozlej do mniejszych słoików lub butelek.

Dowiedz się również, jak wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych. Nie tylko mąka i śmietana nadają się do zagęszczenia zupy - tu poznasz kilka produktów, którymi zagęścisz danie.

Ocet jabłkowy
canva/Mythja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ania-gotuje