Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 19.09.2022 12:51

Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów

golonka w kiszonej kapuście
Canva / gkrphoto

Golonka pieczona w kapuście jest tradycyjnym daniem, mającym swoje korzenie w kuchni niemieckiej. To właśnie z Bawarii przywędrował do nas zwyczaj pieczenia tej części mięsa wieprzowego. Mimo, że golonka kojarzona jest raczej z typowo męskim daniem, nasza przepyszna golonka pieczona w kapuście zasmakuje każdemu, niezależnie od płci.

Golonka pieczona w kiszonej kapuście to proste i aromatyczne danie. Składa się z dużej porcji mięsa, która potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej. Zapewniamy jednak, że ta golonka pieczona w kiszonej kapuście jest warta każdej minuty oczekiwania.

Przepis na golonkę pieczoną w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 2 ładne golonki

  • ok. 800 g kiszonej kapusty

  • 2 małe cebule

  • 3 liście laurowe

  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

  • pieprz czarny ziarnisty

  • 2 łyżki oleju do smażenia

Jak przygotować wyborną golonkę w kiszonej kapuście?

Kapustę poszatkuj, cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili dodaj do niej opłukaną i rozdrobnioną kapustę. Następnie całość przypraw jednym liściem laurowym i połową ziarenek ziela angielskiego. Podlej wodą i duś 30-40 minut do miękkości.

Golonki oczyść, opłucz, włóż do odpowiednio dużego garnka. Dolej tyle wody, aby przykrywała golonki. Dołóż pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Dosyp łyżkę soli oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 90 minut, aż golonka będzie miękka.

Warzywa z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na nie ugotowane golonki, wierzch mięsa również przykryj kapustą. Podlej golonkę w kiszonej kapuście kilkoma łyżkami wywaru, który został z gotowania. Całość piecz ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni. Spróbuj tej pysznej golonki z orientalną nutą. Golonka bez gotowania będzie przebojem na Twoim stole.

Canva / a-poselenov
Canva / a-poselenov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: