Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
![golonka w kiszonej kapuście](https://images.iberion.media/images/1920/2_QBW_1_F_Cx_O6at4_OP_1f_I2_DP_4_golonka_w_kiszonej_kapuscie_526b3841d7.png)
Golonka pieczona w kapuście jest tradycyjnym daniem, mającym swoje korzenie w kuchni niemieckiej. To właśnie z Bawarii przywędrował do nas zwyczaj pieczenia tej części mięsa wieprzowego. Mimo, że golonka kojarzona jest raczej z typowo męskim daniem, nasza przepyszna golonka pieczona w kapuście zasmakuje każdemu, niezależnie od płci.
Golonka pieczona w kiszonej kapuście to proste i aromatyczne danie. Składa się z dużej porcji mięsa, która potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej. Zapewniamy jednak, że ta golonka pieczona w kiszonej kapuście jest warta każdej minuty oczekiwania.
Przepis na golonkę pieczoną w kiszonej kapuście
Składniki:
2 ładne golonki
ok. 800 g kiszonej kapusty
2 małe cebule
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
pieprz czarny ziarnisty
2 łyżki oleju do smażenia
Jak przygotować wyborną golonkę w kiszonej kapuście?
Kapustę poszatkuj, cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili dodaj do niej opłukaną i rozdrobnioną kapustę. Następnie całość przypraw jednym liściem laurowym i połową ziarenek ziela angielskiego. Podlej wodą i duś 30-40 minut do miękkości.
Golonki oczyść, opłucz, włóż do odpowiednio dużego garnka. Dolej tyle wody, aby przykrywała golonki. Dołóż pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Dosyp łyżkę soli oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 90 minut, aż golonka będzie miękka.
Warzywa z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na nie ugotowane golonki, wierzch mięsa również przykryj kapustą. Podlej golonkę w kiszonej kapuście kilkoma łyżkami wywaru, który został z gotowania. Całość piecz ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni. Spróbuj tej pysznej golonki z orientalną nutą. Golonka bez gotowania będzie przebojem na Twoim stole.
![Canva / a-poselenov](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3DXtSjHw0ONiUcEiCHnN42/74e77419fa7b5b74deaaf20c381b8231/golonka_pieczona_w_kapu__cie.png)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki
Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycącą zupą gulaszową naje się cała rodzina
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)