Smakosze.pl
Chleb ze smalcem

canva/likedat

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

25 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Smalec to smarowidło, które nie jeden by zjadł, ale większość go unika. Wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Chyba że jest to smalec z fasoli. Smakuje prawie jak tradycyjny smalec, a z pewnością ci nie zaszkodzi. Oto niezawodny przepis na smalec z fasoli.

Tradycyjny smalec otrzymuje się w wyniku topienia wieprzowej słoniny. Potrafi być bardzo smaczny, ale nie da się ukryć — do zdrowych nie należy. Niestety jest to w 100 proc. tłuszcz zwierzęcy, a więc składa się z tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czyli tego wszystkiego, czego powinniśmy unikać z myślą o zdrowiu.

Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Produkt o podobnym smaku i konsystencji, ale w 100 proc. zdrowy możecie przygotować z białej fasoli. I jeszcze druga dobra wiadomość — możecie użyć fasolki z puszki. Gdy dodacie do niej cebulkę, nabierze niepowtarzalnego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz

kabanosy

Jak wybrać dobre kabanosy?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie smalcu z fasoli

Fasolkę przelej na sito i dokładnie osącz z zalewy. Przełóż do miseczki, rozgnieć przy pomocy widelca. Jeśli wolisz gładszą konsystencję, możesz użyć blendera.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulkę, przesmaż mieszając, oprósz solą, smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Wystudź.

Cebulkę dodaj do fasoli, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smalec przełóż do słoiczka, dobrze schłodź.

Smalec najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i kiszonym ogórkiem. Możesz go też posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

fasolka z puszki

fasolka z puszki

Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >