Niezawodny przepis na smalec z fasoli
Smalec to smarowidło, które nie jeden by zjadł, ale większość go unika. Wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Chyba że jest to smalec z fasoli. Smakuje prawie jak tradycyjny smalec, a z pewnością ci nie zaszkodzi. Oto niezawodny przepis na smalec z fasoli.
Tradycyjny smalec otrzymuje się w wyniku topienia wieprzowej słoniny. Potrafi być bardzo smaczny, ale nie da się ukryć — do zdrowych nie należy. Niestety jest to w 100 proc. tłuszcz zwierzęcy, a więc składa się z tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czyli tego wszystkiego, czego powinniśmy unikać z myślą o zdrowiu.
Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Produkt o podobnym smaku i konsystencji, ale w 100 proc. zdrowy możecie przygotować z białej fasoli. I jeszcze druga dobra wiadomość — możecie użyć fasolki z puszki. Gdy dodacie do niej cebulkę, nabierze niepowtarzalnego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodny przepis na smalec z fasoli
Składniki:
1 puszka białej fasoli
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie smalcu z fasoli
Fasolkę przelej na sito i dokładnie osącz z zalewy. Przełóż do miseczki, rozgnieć przy pomocy widelca. Jeśli wolisz gładszą konsystencję, możesz użyć blendera.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulkę, przesmaż mieszając, oprósz solą, smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Wystudź.
Cebulkę dodaj do fasoli, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smalec przełóż do słoiczka, dobrze schłodź.
Smalec najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i kiszonym ogórkiem. Możesz go też posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku