Smakosze.pl
Chleb ze smalcem

canva/likedat

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

3 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Smalec to smarowidło, które nie jeden by zjadł, ale większość go unika. Wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Chyba że jest to smalec z fasoli. Smakuje prawie jak tradycyjny smalec, a z pewnością ci nie zaszkodzi. Oto niezawodny przepis na smalec z fasoli.

Tradycyjny smalec otrzymuje się w wyniku topienia wieprzowej słoniny. Potrafi być bardzo smaczny, ale nie da się ukryć — do zdrowych nie należy. Niestety jest to w 100 proc. tłuszcz zwierzęcy, a więc składa się z tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czyli tego wszystkiego, czego powinniśmy unikać z myślą o zdrowiu.

Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Produkt o podobnym smaku i konsystencji, ale w 100 proc. zdrowy możecie przygotować z białej fasoli. I jeszcze druga dobra wiadomość — możecie użyć fasolki z puszki. Gdy dodacie do niej cebulkę, nabierze niepowtarzalnego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz

kabanosy

Jak wybrać dobre kabanosy?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie smalcu z fasoli

Fasolkę przelej na sito i dokładnie osącz z zalewy. Przełóż do miseczki, rozgnieć przy pomocy widelca. Jeśli wolisz gładszą konsystencję, możesz użyć blendera.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulkę, przesmaż mieszając, oprósz solą, smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Wystudź.

Cebulkę dodaj do fasoli, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smalec przełóż do słoiczka, dobrze schłodź.

Smalec najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i kiszonym ogórkiem. Możesz go też posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

fasolka z puszki

fasolka z puszki

Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Tani obiad z ziemniaków

Przepisy

Masz ziemniaki, ser i szynkę? Zrób z nich tani obiad, każdy się nim naje

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Czerwiński pokazał, jak robi mistrzowskie schabowe. Nie uwierzysz co dodaje do mleka

Czytaj więcej >
Naleśniki idealne

Przepisy

Wzięła 3 składniki i wrzuciła do blendera. To najlepsze naleśniki, pyszne i bardzo zdrowe

Czytaj więcej >
Pyzy po niemiecku

Przepisy

Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz

Czytaj więcej >
kolacja

Przepisy

Irena Gumowska serwowała na kolację cykorię. Przyrządzała ją niczym ekskluzywne warzywo

Czytaj więcej >
domowy budyń

Przepisy

Bez mąki, bez cukru. Zdrowy, domowy budyń zrobisz w kilka chwil

Czytaj więcej >