Smakosze.pl Przepisy Nowa osłona uwielbianych leniwych
Wikipedia / Przykuta / CC BY-SA 3.0

Nowa osłona uwielbianych leniwych

19 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że leniwe są nie lada gratką dla miłośników swojskich frykasów. Kluski w takiej formie od lat cieszą się sporą popularnością i bardzo trudno się im oprzeć. Kultowe pierogi leniwe będą jeszcze lepsze, jeśli wzbogacimy je o uwielbiane owoce.

Bananowe leniwe podbiją serca najbliższych

Pierogi leniwe są jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Prostota wykonania i niepowtarzalny smak sprawiają, że często goszczą one na polskich stołach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na klasyczne leniwe . Dziś sięgniemy po nieco odmienną recepturę.

Banany w leniwych? Dla niektórych spośród smakoszy coś takiego może wydawać się co najmniej kontrowersyjną ideą. Jednak specjał przyrządzony w ten sposób smakuje obłędnie. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne .

Pierogi leniwe w tej oryginalnej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Efekt pozytywnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

  • 500 g twarogu

  • dojrzały banan

  • jajko

  • 120 g mąki pszennej

  • cynamon

  • cukier

(Canva / afro)

Niezawodny przepis na wyjątkowe pierogi leniwe

Kiedy mamy już wszystkie produkty wymienione powyżej, możemy przystąpić do pracy. Najpierw banana i twaróg ugniatamy razem przy użyciu widelca. Najlepiej wykorzystać dojrzały owoc . Wówczas nasze leniwe wyjdą słodsze.

Do masy twarogowej dodajemy mąkę i jajko. Przy użyciu rąk wyrabiamy ciasto. Powinno być jednolite i niezbyt klejące . Z gotowego ciasta formujemy wałek, który spłaszczamy i kroimy na dosyć grube plastry.

Wałek z ciasta najlepiej kroić po skosie. Otrzymamy wtedy kształt klasycznych leniwych. Smakołyki umieszczamy partiami we wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je przez około pół minuty. Na koniec doprawiamy je cynamonem i cukrem .

Leniwe w tej odsłonie z pewnością przyprawią o szybsze bicie serca domowników. Jeśli masz ochotę na obiad w słonym wydaniu, wówczas warto sięgnąć po przepis na kopytka . Robi się je bardzo podobnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Alaantkowe BLW

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy