Kluski leniwe - przepis na kultowy przysmak
Staropolskie kluski leniwe
Kluskie leniwe to tradycyjne staropolskie danie, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Bardzo delikatne kluseczki, które uwielbiane są przez dzieci i dorosłych. Przygotować je możesz o każdej porze roku z różnymi dodatkami. Przekonaj się sama, jak łatwe w przygotowaniu są te kluski leniwe, a będziesz chcieć je robić jak najczęściej!
Aby przyrządzić kluski leniwe, potrzebujesz
Składniki na kluski leniwe:
- 300 g tłustego twarogu
- jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę i dodać odrobinę soli, pod przykryciem doprowadzić wodę do wrzenia.
Twaróg rozdrobnić za pomocą praski do ziemniaków, wymieszać z mąką (trochę mąki należy zostawić do posypania stolnicy), jajkiem i solą. Z masy należy ulepić wałeczki, a następnie pokroić na małe kluseczki. Leniwe wrzucić do gotującej się wody i gotować aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i cukier.Gotowe kluseczki podawać ze słodką bułką tartą.Do leniwych klusek możesz dodać też odrobinę kwaśnej śmietany.
Dodatki do klusek leniwych
Kluski leniwe robione na słodko, można podawać razem z różnego rodzaju owocami lub sosami owocowymi.
Te kluski można też przygotować z sosem pieczarkowym, zamiast bułki tartej.
Sos pieczarkowy do klusek leniwych:
Składniki:
- 10 pieczarek- łyżka śmietany- pół cebuli- sól- pieprz
Przygotowanie:
Do rondelka dodać masło i podsmażyć na nim cebulę, dodać obrane i pokrojne pieczarki, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i poczekać, aż puszczą sok, dodać łyżkę śmietany, wszystko razem zamieszajć i dusić przez 8 minut.
Gotowym sosem możesz polać swoje kluski leniwe.