Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kopytka jak od babci z tradycyjnym gulaszem tworzą nieziemsko pyszny duet. Palce lizać
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.01.2021 01:00

Kopytka jak od babci z tradycyjnym gulaszem tworzą nieziemsko pyszny duet. Palce lizać

Kopytka wraz z gulaszem
facebook.com/HoteluJanow

Gulasz jest węgierskim daniem narodowym, które w tradycyjnym przepisie składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nigdyś była to potrawa przede wszystkim rolników i pasterzy. Oni też smażyli kawałki dowolnego mięsa razem z cebulą na słoninie.

W składzie gulaszu brakowało więc papryki, bez której obecnie mało kto wyobraża sobie to danie. Aż do XIX wieku, potrawa ta była raczej kojarzona z nizinami społecznymi, a wyższe sfery zupełnie nie uznawały gulaszu jako wartościowego posiłku.

Gulasz kojarzony z weselami najlepszą potrawą na zimowe dni

Sytuacja uległa zmianie, gdy gulasz nagle zagościł na stołach weselnych i zaczął być kojarzony właśnie jako jedna z niezastąpionych potraw na tego typu zabawach. Wtedy przygotowywano go w sporym kociołku, dziś jego miejsce zajął duży garnek.

W chłodne dni nie ma nic lepszego, niż ciepła miska parującego gulaszu, w którym pływają dorodne kawałki delikatnego mięsa. Aby dodać daniu sytości warto zastanowić się nad jakimś dodatkiem, który wypełni żołądek. W poniższym przepisie padło na klasyczne kopytka, które zachwycają smakoszy niezmiennie od lat.

Kopytka są świetnym zamiennikiem dla ziemniaków, kasz czy makaronów. Ich szczególny smak sprawia, że idealnie współgrają z mocno mięsnym gulaszem. Delikatność kopytek jest równoważona intensywnym i delikatnie pikantnym gulaszem. Poniższy przepis wymaga odrobiny pracy i czasu, lecz efekt wysiłku wszystko wynagradza. 

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • pół szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • pół kilograma mięsa wieprzowego z łopatki lub wołowego

  • 1 cebula

  • 2 papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • kilka łyżek przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • olej

  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

undefined

Od czego zacząć przygotowanie gulaszu z kopytkami? Na początek umyj ziemniaki obierz i ugotuj do całkowitej miękkości. Następnie zmiel je drobno, połącz z połową szklanki mąki, jajkiem i szczyptą soli. Zagniataj całość na gładkie i miękkie ciasto. Z powstałego ciasta uformuj kształtny wałek, z którego kolejno powycinaj kilkucentymetrowe prostokąty. Gotowe kopytka gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minuty, aż do czasu ich wypłynięcia.

Przejdź do przygotowania gulaszu. Mięso wieprzowe/wołowe osusz i pokrój na kawałki równej wielkości, najlepiej sprawdzą się nie większe niż 3 cm długości. Obtocz kawałki w mące i podsmażaj w garnku na złoty kolor.

Do opieczonego odpowiednio mięsa dodaj posiekaną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i podsmażaj wszystko aż do zeszklenia cebuli. Zalej całość wodą tak, by przykryć całe mięso (możesz podmienić na bulion), dodaj przecier pomidorowy i pokrojoną w paseczki paprykę.

Gulasz duś, aż mięso będzie miękkie - w zależności od jego rodzaju - od 1,5h do 4h. Jeśli chcesz wiedzieć, jak ugotować gulasz wieprzowy, by mięso było odpowiednio kruche, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Ciekawym rozwiązaniem jest też gulasz w słoiku przyrządzanych według dawnej metody.

Na sam koniec wyłożone na talerzu kopytka podlej tak powstałym sosem z mięsem. Możesz podawać w towarzystwie ogórków kiszonych, które świetnie pasują do smaku. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przeslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram