Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy
Syrop z cebuli pamiętamy z czasów dzieciństwa jako remedium na ból gardła i kaszel. Dziś możemy łatwo wzbogacić uzdrawiającą moc warzywa przez dodatek odpowiednich przypraw. Obecność w syropie aromatycznych goździków pomaga zlikwidować stan zapalny i wzmaga działanie antyseptyczne. A jak wybornie to smakuje.
Syrop z cebuli, dzięki właściwościom wykrztuśnym, z powodzeniem wspomaga leczenie zarówno suchego jak i mokrego kaszlu. Zasypana cukrem cebula ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Zastosuj podwójne uderzenie anty chorobowe przez dodanie do warzywa kilku goździków. Syrop z cebuli możesz wzbogacić również cynamonem i kurkumą.
Przepis na uzdrawiający syrop z cebuli
Składniki:
-
2 średnie cebule
-
4 łyżki cukru
-
3-4 goździki
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki kurkumy
Jak prosto i szybko przygotować syrop z cebuli
Warzywo na syrop z cebuli obierz i posiekaj w drobna kostkę. Im drobniej pokroisz cebulę, tym więcej puści soku . Kawałki cebuli ułóż na dnie słoika .
Posiekane warzywo zasyp cukrem i dołóż do całości goździki, cynamon oraz kurkumę . Słoik z syropem z cebuli zakręć i dokładnie wymieszaj składniki potrząsając energicznie naczyniem . Po wymieszaniu przykrywkę odkręć i jedynie luźno przykryj nią słoik .
Syrop z cebuli odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 24 godziny , aż cebula puści sok. Po upływie tego czasu odsącz cebulę od powstałego płynu . Syrop z cebuli możesz przechowywać w lodówce przez ok. 10 dni . Sprawdź, jaki specjał możesz przyrządzić z niepozornej cebuli . Z dodatkiem cebuli te zimowe przetwory mają kapitalny smak .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad
-
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet