Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.09.2022 18:45

Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu

Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu
canva/vkuslandia

Buraczki do słoików zimą znajdą z pewnością wielu amatorów. Sałatka z gotowanych buraków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy ją tylko otworzyć. Sekretem smaku tego przetworu jest aromatyczna zalewa z octu, cukru i soli. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowanie domowych przetworów. Marynowane i kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do obiadu, są również bardzo zdrowe. Buraczki do słoików to jedne z tych przetworów, które muszą być w każdej spiżarni.

Przed przygotowaniem buraczków do słoików dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki oraz zakrętki. Musimy dobrze dopasować zakrętki do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie odpowiednia, do słoików dostanie się powietrze i buraczki się zepsują.

Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której sałatka będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu. Buraczki do słoików pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut, studzimy i odstawiamy do spiżarni. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do obiadu w chłodne, zimowe dni.

Buraczki do słoików na zimę. Sałatka z dodatkiem papryki i cebuli będzie hitem zimowych przetworów

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • 500 g cebuli czerwonej

  • 3 duże papryki czerwone

Składniki na zalewę:

  • szklanka octu 10%

  • szklanka cukru

  • szklanka wody

  • 1,5 łyżki soli

Jak zrobić buraczki do słoików z papryką i cebulą?

Buraki umyj i gotuj do miękkości. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Gdy buraki będą miękkie, ostudź je, obierz i zetrzyj na tarce.

Przygotuj zalewę: w większym garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, ocet, sól. Gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Do garnka wrzuć paprykę i cebulę, gotuj około 8 minut na małym ogniu, następnie dodaj starte buraki i gotuj jeszcze kilka minut.

Całość dokładnie wymieszaj i od razu wkładaj do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 10 minut, następnie ostudź na kuchennym blacie.

Zimne słoiki przełóż do spiżarni, będą pysznym dodatkiem między innymi do kotletów mielonych, czy filetów z kurczaka, smacznego.

Buraczki do słoików na zimę
canva/yulka3ice

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku