Smakosze.pl Przepisy Nowa, zachwycająca wersja syropu z cebuli
canva/HeikeRau, Getty Images

Nowa, zachwycająca wersja syropu z cebuli

30 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Syrop z cebuli dla niektórych jest prawdziwym zbawieniem w czasie choroby, a dla innych czymś, czego nie są w stanie przełknąć. Niezależnie czy jesteś fanem syropu, czy wręcz przeciwnie, warto stosować go w czasie przeziębienia. Aby nadać mu nowego smaku i właściwości, zrób go na bazie miodu z dodatkiem korzennych przypraw.

Syrop z cebuli to nieocenione remedium na ból gardła i męczący kaszel. Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku i zapachu, z reguły przygotowuje się go w czasie choroby. Dzisiaj prezentujemy wersję ulepszoną o kilka ciekawych dodatków.

Zamiast cukru cebulę zalewa się miodem, a także dodaje do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Takie połączenie spowoduje, że regularne picie syropu powinno szybko przynieść ulgę w chorobie.

Przepis na nowy syrop z cebuli

Składniki:

  • 5 cebul

  • 6 łyżek miodu

  • 5 goździków

  • 1 laska cynamonu

  • łyżeczka kurkumy

Obierz cebulę ze skórki, odetnij jej końce i posiekaj w drobną kostkę. Im mniejsza wielkość kawałków, tym syrop będzie mocniejszy i szybciej się zrobi. Umieść cebulę w wymytym i wyparzonym słoiku, zalej ją miodem i zamieszaj.

Cynamon przerwij na mniejsze kawałki i wrzuć do słoika razem z goździkami i kurkumą. Ponownie przemieszaj zawartość słoika i schowaj go po silnym zakręceniu w ciemne i chłodne miejsce.

Po około tygodniu maceracji i codziennym przemieszaniu cebuli z miodem zlej syrop do szklanej butelki, uprzednio dokładnie wyczyszczonej i wyparzonej. Przechowuj go do trzech tygodni w lodówce.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka. Ten tekst zdradza przepis na domową kiełbasę ze słoika.

Cebula

Źródło zdjęcia: canva/borzywoj, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: palcelizac

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy