Smakosze.pl Przepisy Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak
Canva / Timolina

Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak

2 września 2022

Sałatka jarzynowa na stałe zagościła na polskich stołach. Do dobrze znanej i lubianej wersji bazowej warto dodać cebule. Podkręci ona smak sałatki i nada jej nieco ostrości i charakteru. Dla dobrze zbalansowanego smaku całości, postaw jednak na łagodniejsze odmiany tego popularnego warzywa.

Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa korzeniowe w towarzystwie jajek i ogórków kiszonych. Pozostałe dodatki dobiera się wedle własnego gustu. Cebula, dzięki swoim właściwościom smakowym da sałatce nieco pikanterii i świeżości. Jeśli wybierzesz cebulę czerwoną lub szalotkę, będziesz mieć pewność, że sałatka jarzynowa nie wyjdzie przesadnie ostra.

Nowoczesna odsłona sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • niewielki kawałek selera

  • 3 ogórki kiszone

  • 1 mała cebula (szalotka lub czerwona)

  • 1 małe jabłko

  • 5 łyżek majonezu

  • 4 jajka

  • puszka groszku konserwowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Sałatka jarzynowa krok po kroku

Warzywa korzeniowe na sałatkę jarzynową myjemy i układamy w garnku z wodą. Gotujemy do momentu aż będę miękkie, nie można jednak dopuścić do ich rozgotowania . Następnie odkładamy do ostudzenia, po czym obieramy.

W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą do ostygnięcia, po czym obieramy. Pamiętaj aby nie przegotować jajek, gdyż ich żółtka zrobią się szare , przez co gotowa sałatka jarzynowa będzie wyglądać mniej apetycznie.

Wszystkie składniki na sałatkę jarzynową kroimy w kosteczkę. Jabłko i cebulę uprzednio obieramy. Nie ma natomiast potrzeby obierania ogórków kiszonych , o ile wybierzemy te jędrne i twarde.

Warzywa mieszamy w dużej misce z odsączonym groszkiem. Dodajemy majonez a także sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu dobrze jest odstawić sałatkę jarzynową do lodówki , aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Koniecznie sprawdź wiosenną wersję sałatki jarzynowej . Proponujemy też inny ostrzejszy wariant dania .

Canva / mali maeder z Pexels
Canva / mali maeder z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy