Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak
Sałatka jarzynowa na stałe zagościła na polskich stołach. Do dobrze znanej i lubianej wersji bazowej warto dodać cebule. Podkręci ona smak sałatki i nada jej nieco ostrości i charakteru. Dla dobrze zbalansowanego smaku całości, postaw jednak na łagodniejsze odmiany tego popularnego warzywa.
Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa korzeniowe w towarzystwie jajek i ogórków kiszonych. Pozostałe dodatki dobiera się wedle własnego gustu. Cebula, dzięki swoim właściwościom smakowym da sałatce nieco pikanterii i świeżości. Jeśli wybierzesz cebulę czerwoną lub szalotkę, będziesz mieć pewność, że sałatka jarzynowa nie wyjdzie przesadnie ostra.
Nowoczesna odsłona sałatki jarzynowej
Składniki:
-
4 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
niewielki kawałek selera
-
3 ogórki kiszone
-
1 mała cebula (szalotka lub czerwona)
-
1 małe jabłko
-
5 łyżek majonezu
-
4 jajka
-
puszka groszku konserwowego (opcjonalnie)
-
sól i pieprz do smaku
Sałatka jarzynowa krok po kroku
Warzywa korzeniowe na sałatkę jarzynową myjemy i układamy w garnku z wodą. Gotujemy do momentu aż będę miękkie, nie można jednak dopuścić do ich rozgotowania . Następnie odkładamy do ostudzenia, po czym obieramy.
W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą do ostygnięcia, po czym obieramy. Pamiętaj aby nie przegotować jajek, gdyż ich żółtka zrobią się szare , przez co gotowa sałatka jarzynowa będzie wyglądać mniej apetycznie.
Wszystkie składniki na sałatkę jarzynową kroimy w kosteczkę. Jabłko i cebulę uprzednio obieramy. Nie ma natomiast potrzeby obierania ogórków kiszonych , o ile wybierzemy te jędrne i twarde.
Warzywa mieszamy w dużej misce z odsączonym groszkiem. Dodajemy majonez a także sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu dobrze jest odstawić sałatkę jarzynową do lodówki , aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Koniecznie sprawdź wiosenną wersję sałatki jarzynowej . Proponujemy też inny ostrzejszy wariant dania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku
-
Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
-
Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego