Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego
Cukinia szturmem wdarła się do naszych kuchni i naszych serc. Dziś przedstawiamy wersję marynowaną w curry- aromatyczną, wyrazistą i przepyszną. Potrzeba niewiele składników, aby w swoim domu wyczarować to zaskakujące danie. Cukinia jest warzywem, które znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można ją grillować, dusić, smażyć, a jak za chwilę się okaże także marynować. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest niezwykle prosty w wykonaniu a przy tym niedrogi.
Marynowana cukinia - czego potrzebujesz
Składniki:
2 średnie cukinie
papryczka chili (jeśli nie masz świeżej papryczki, możesz użyć chili w płatkach)
Marynata:
0,5 szklanki
1 szklanka
100-150g cukru (w zależności od upodobań smakowych)
2 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki przyprawy curry
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
kilka ziaren czarnego pieprzu
Jak przyrządzić pyszną cukinię w orientalnym wydaniu
Cukinię umyj i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne- najwygodniej zrobić to małą łyżeczką. Następnie pokrój warzywo w kosteczkę.
Papryczkę chili umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne oraz pestki. Jeśli nie masz dostępu do świeżego chili, przygotuj w zamian chili w płatkach- ok. 1 łyżeczki. Pamiętaj, ze ilość chili możesz dostosować do swoich preferencji smakowych.
Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj przyprawy, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze chwile aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powinno to zająć ok. 1-2 minut.
Do czystych wyparzonych słoików włóż cukinie wraz z chili i zalej gorącą marynatą. Słoiki dokładnie zakręć. Wstaw do garnka wyłożonego czystą ściereczką. Dodaj wody do ok. 2/3 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
Tak przygotowaną cukinie odstaw w chłodne zacienione miejsce. Gotowa do spożycia będzie po ok. 5 dniach. To świetny dodatek do orientalnych dań, jako sałatka, sprawdzi się też z dobrym świeżym pieczywem. Koniecznie sprawdź również inny wariant marynowanej cukinii. Nie zapomnij też o jej odsłonach na ciepło.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Naleśniki zapiekane z twarogiem i owocami. Pomysł na wyborną kolację
Surówka z białej kapusty i pomidorów. Dodatek do obiadu, który zrobisz w 10 minut
Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę