Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 02.09.2022 08:47

Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego

cukinia marynowana
Canva / zia_shusha

Cukinia szturmem wdarła się do naszych kuchni i naszych serc. Dziś przedstawiamy wersję marynowaną w curry- aromatyczną, wyrazistą i przepyszną. Potrzeba niewiele składników, aby w swoim domu wyczarować to zaskakujące danie. Cukinia jest warzywem, które znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można ją grillować, dusić, smażyć, a jak za chwilę się okaże także marynować. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest niezwykle prosty w wykonaniu a przy tym niedrogi.

Marynowana cukinia - czego potrzebujesz

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

  • papryczka chili (jeśli nie masz świeżej papryczki, możesz użyć chili w płatkach)

Marynata:

  • 0,5 szklanki

  • 1 szklanka

  • 100-150g cukru (w zależności od upodobań smakowych)

  • 2 łyżeczki soli

  • 2,5 łyżeczki przyprawy curry

  • 0,5 łyżeczki kminku

  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Jak przyrządzić pyszną cukinię w orientalnym wydaniu

Cukinię umyj i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne- najwygodniej zrobić to małą łyżeczką. Następnie pokrój warzywo w kosteczkę.

Papryczkę chili umyj, przekrój i usuń gniazda nasienne oraz pestki. Jeśli nie masz dostępu do świeżego chili, przygotuj w zamian chili w płatkach- ok. 1 łyżeczki. Pamiętaj, ze ilość chili możesz dostosować do swoich preferencji smakowych.

Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj przyprawy, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze chwile aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powinno to zająć ok. 1-2 minut.

Do czystych wyparzonych słoików włóż cukinie wraz z chili i zalej gorącą marynatą. Słoiki dokładnie zakręć. Wstaw do garnka wyłożonego czystą ściereczką. Dodaj wody do ok. 2/3 wysokości słoików i pasteryzuj przez 15 minut.

Tak przygotowaną cukinie odstaw w chłodne zacienione miejsce. Gotowa do spożycia będzie po ok. 5 dniach. To świetny dodatek do orientalnych dań, jako sałatka, sprawdzi się też z dobrym świeżym pieczywem. Koniecznie sprawdź również inny wariant marynowanej cukinii. Nie zapomnij też o jej odsłonach na ciepło.

Canva / -lvinst-
Canva / -lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: