Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 02.09.2022 10:22

Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku

coleslaw
Canva / Lawkeeper

Popularna surówka z białej kapusty jest dobrym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do tradycyjnego obiadu, dań z grilla, ryb, drobiu a nawet jako dodatek do kanapek. Możesz w łatwy sposób przyrządzić ją w swojej kuchni. Wystarczy kilka kroków aby cieszyć się nią na swoim stole.

Surówka z białej kapusty to sprawdzony a zarazem prosty przepis. Nie zawiera octu, więc jest delikatna w smaku. Samo przygotowanie jest szybkie, warto jednak schłodzić surówkę przed podaniem.

Surówka jak z KFC to tylko kilka prostych składników

  • 1/2 główki białej kapusty

  • 2 średnie marchewki

  • 1/2 główki cebuli

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka jogurtu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Prosta surówka z białej kapusty krok po kroku

Z kapusty oddziel zewnętrzne brzydkie liście. Umyj ją, osusz i przekrój na pół. Usuń głąb z kapusty, a pozostałą część poszatkuj drobno za pomocą noża.

Aby kapusta w surówce była miękka, posyp ją łyżeczką soli i pougniataj. Odstaw na 1/2 godziny. Po tym czasie odlej wodę, która wydzieliła się z kapusty.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie obierz, poszatkuj drobno cebulę. Dodaj warzywa do poszatkowanej kapusty.

W mniejszej miseczce połącz składniki na sos. Wymieszaj dokładnie majonez, jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Jeśli zależy Ci na słodszym smaku surówki, dodaj również cukier puder.

Połącz poszatkowane warzywa z przygotowanym sosem do surówki. Przykryj naczynie z surówką i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu podawaj z ulubionym daniem. Wypróbuj również surówkę z kapusty w bardziej orientalnym wydaniu. Na naszej stronie znajdziesz wiele propozycji na warzywny dodatek.

Canva / Olga Kriger
Canva / Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: