Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
Naleśniki są wspaniałą bazą zarówno do dań wytrawnych jak i tych serwowanych na słodko. Aby wychodziły za każdym razem idealne i delikatne, warto zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Gęsty jogurt sprawi, że nasze naleśniki będą wręcz rozpływały się w ustach.
Kluczową kwestią w procesie przygotowania naleśników jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Bazę stanowią jajka, mąka oraz dodatek płynny- w naszym przypadku jogurt naturalny. Naleśniki z dodatkiem jogurtu będą idealne podane na słodko.
Naleśniki bez mleka to pozytywne zaskoczenie
Składniki:
1,5 szklanki maki pszennej
2 duże jajka
szklanka jogurtu naturalnego
1,5 szklanki wody gazowanej
szczypta cukru
odrobina soli
tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
Jak przygotować puszyste naleśniki z jogurtem
Mąkę na naleśniki przesiej przez sitko do wysokiej miski. Przesianie maki zmniejszy ryzyko powstania grudek w cieście. Przesiana mąka napowietrza się, dzięki czemu łatwiej jest ją połączyć z pozostałymi-płynnymi składnikami.
Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki na naleśniki. Wymieszaj za pomocą blendera. Do tego celu najlepiej użyć końcówki z trzepaczką. Jeśli nie masz dostępu do urządzenia, możesz użyć trzepaczki ręcznej. Składniki powinny dobrze połączyć się, a by ciasto było puszyste.
Odstaw ciasto na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Pozwoli to na jeszcze lepsze połączenie się składników. Naleśniki wyjdą delikatniejsze, jeśli nie zaczniesz smażyć ich zaraz po przygotowaniu ciasta.
Patelnię pokryj niewielką ilością tłuszczu i dobrze rozgrzej. Porcję ciasta na naleśniki wylewaj za pomocą chochelki na środek i rozprowadzaj równomiernie po całej jej powierzchni. Nie przesadź z ilością ciasta- naleśnik powinien wyjść cienki i delikatny.
Naleśniki smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy naleśnik zrumieni się z jednej strony, podnieś go za pomocą szpatułki i przewróć na drugą stronę. Usmaż partię z całej porcji ciasta. W razie potrzeby uzupełniaj ilość tłuszczu na patelni.
Tak przygotowane naleśniki podawaj od razu po usmażeniu lub pozostaw do ostygnięcia. Możesz zawijać z dżemem, konfiturą, podawać z bitą śmietaną lub słodkim twarożkiem. Jogurt naturalny to nie jedyny znany nam trick naleśnikowy. Możesz także sprawdzić tradycyjny przepis na naleśniki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy