Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 02.09.2022 09:46

Puszyste jak obłok naleśniki bez mleka. Zastąpisz je nietypowym dodatkiem

naleśniki
Canva / Nadya_Grunau z Pixabay

Naleśniki są wspaniałą bazą zarówno do dań wytrawnych jak i tych serwowanych na słodko. Aby wychodziły za każdym razem idealne i delikatne, warto zastąpić mleko jogurtem naturalnym. Gęsty jogurt sprawi, że nasze naleśniki będą wręcz rozpływały się w ustach.

Kluczową kwestią w procesie przygotowania naleśników jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Bazę stanowią jajka, mąka oraz dodatek płynny- w naszym przypadku jogurt naturalny. Naleśniki z dodatkiem jogurtu będą idealne podane na słodko.

Naleśniki bez mleka to pozytywne zaskoczenie

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pszennej

  • 2 duże jajka

  • szklanka jogurtu naturalnego

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • szczypta cukru

  • odrobina soli

  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)

Jak przygotować puszyste naleśniki z jogurtem

Mąkę na naleśniki przesiej przez sitko do wysokiej miski. Przesianie maki zmniejszy ryzyko powstania grudek w cieście. Przesiana mąka napowietrza się, dzięki czemu łatwiej jest ją połączyć z pozostałymi-płynnymi składnikami.

Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki na naleśniki. Wymieszaj za pomocą blendera. Do tego celu najlepiej użyć końcówki z trzepaczką. Jeśli nie masz dostępu do urządzenia, możesz użyć trzepaczki ręcznej. Składniki powinny dobrze połączyć się, a by ciasto było puszyste.

Odstaw ciasto na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Pozwoli to na jeszcze lepsze połączenie się składników. Naleśniki wyjdą delikatniejsze, jeśli nie zaczniesz smażyć ich zaraz po przygotowaniu ciasta.

Patelnię pokryj niewielką ilością tłuszczu i dobrze rozgrzej. Porcję ciasta na naleśniki wylewaj za pomocą chochelki na środek i rozprowadzaj równomiernie po całej jej powierzchni. Nie przesadź z ilością ciasta- naleśnik powinien wyjść cienki i delikatny.

Naleśniki smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy naleśnik zrumieni się z jednej strony, podnieś go za pomocą szpatułki i przewróć na drugą stronę. Usmaż partię z całej porcji ciasta. W razie potrzeby uzupełniaj ilość tłuszczu na patelni.

Tak przygotowane naleśniki podawaj od razu po usmażeniu lub pozostaw do ostygnięcia. Możesz zawijać z dżemem, konfiturą, podawać z bitą śmietaną lub słodkim twarożkiem. Jogurt naturalny to nie jedyny znany nam trick naleśnikowy. Możesz także sprawdzić tradycyjny przepis na naleśniki.

Canva / mayamo
Canva / mayamo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: