Smakosze.pl Przepisy O czym należy pamiętać kisząc ogórki w słoikach?
canva.com/aaron007, Getty Images

O czym należy pamiętać kisząc ogórki w słoikach?

29 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszenie ogórków może wydawać się proste, trzeba jednak pamiętać szczególnie o jednej rzeczy. Decydując się na długie przechowywanie, po wlaniu gorącej zalewy należy odstawić słoiki pod kocem na 12 godzin. Dzięki temu kiszonka dobrze się zawekuje.

Ogórki kiszone należą do tradycyjnych produktów spożywczych, które Polacy darzą wielką miłością. Dlatego w praktycznie żadnym domu nie może zabraknąć przynajmniej jednego słoika.

Jeśli produkujesz je samodzielnie i chcesz zakonserwować je na długie miesiące, przykrycie ich kocem. W taki sposób będziesz miał pewność, że proces zakończył się pomyślnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na proste ogórki kiszone

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • czosnek

  • koper z łodygą

  • świeży chrzan

  • sól kamienna do przetworów

Ogórki i koper myjemy, czosnek i chrzan obrać. Ogórki układać w słoikach jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dorzucamy po 2 ząbki czosnku, 3 nieduże kawałki chrzanu i ewentualne liście wiśni, porzeczki lub dębu.

Zagotuj odpowiednią ilość wody, aby przykryć zawartość wszystkich słoików. Wsyp do niej sól w proporcji dwóch łyżek soli kamiennej na jeden litr wody. Gdy ta całkowicie się rozpuści, wlej wrzątek do słoików i szybko je zakręć. Następnie nakryj je grubym, najlepiej wełnianym kocem i odstaw na 12 godzin. Gdy zakrętki będą wklęśnięte, możesz przenieść słoiki do spiżarni lub innego chłodnego miejsca.

Ogórki kiszone
undefined

Źródło: canva.com/VadimZakirov, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fajnyogrod.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy