Smakosze.pl Produkty O czym świadczy kolor skorupki jajka?
Canva.com / Santje09

O czym świadczy kolor skorupki jajka?

29 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka są bardzo ważną częścią diety człowieka - jako jeden z niewielu produktów posiadają, w różnych ilościach, wszystkie substancje odżywcze poza witaminą C. Kilka lat temu panowało przekonanie, jakoby jajka nie były zdrowym jedzeniem.

Na szczęście dla ich fanów, eksperci od żywienia człowieka ze Światowej Organizacji Zdrowia doszli do wniosku, że zdrowa osoba może jeść nawet 10 jaj tygodniowo. Ludzie z chorobami układu krwionośnego powinni jednak ograniczyć ich ilość do minimum z powodu cholesterolu.

Jaki kolor jajka jest najlepszy?

Jak czytamy na portalu poradnikzdrowie.pl, kolor skorupki jajka nie ma żadnego znaczenia. Nie wpływa on zarówno na wartości odżywcze zawarte w jajkach, ani na ich smak. Tak więc zastanawiając się nad wyborem koloru, warto kierować się po prostu estetyką.

W Internecie można spotkać się z opinią, jakoby kolor jajek mógł zależeć od sposobu hodowli ptaków czy rodzajowi pokarmu, którym są karmione. Eksperci nie mają jednak żadnych wątpliwości i twierdzą, że barwa skorupki zależy wyłącznie od kodu genetycznego ptaka.

Dlaczego jajka różnią się kolorem skorupki?

W trakcie procesów zachodzących podczas syntezy hemoglobiny we krwi kur wytwarzają się również specyficzne barwniki, które mogą odkładać się w skorupkach jaj. Kury znoszące białe jaja nie odkładają żadnych barwników w skorupkach, dlatego są bezbarwne.

Istnieje ciekawa zależność pomiędzy upierzeniem ptaków, a kolorem jajek. Udowodniono, że kury z białymi piórami znoszą jajka biała, a ptaki o brązowym czy beżowym zabarwieniu, składają jaja w kolorach brązu lub beżu. Co ciekawe, Polacy najczęściej wybierają brązowe jajka.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto na pierogi sprzed ponad 100 lat. W tym tekście zdradzamy przepis na idealne ogórki małosolne.

Źródło: librakv, Getty Images Pro

Wartości odżywcze jajek

W jajkach znajdziemy wiele witamin, takich jak A, E, witaminy z grupy B, K oraz D. Są źródłem minerałów: wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas i selen. Duża ilość lecytyny korzystnie wpływa na wiele aspektów pracy ludzkiego organizmu, poprawia pracę mózgu oraz chroni wątrobę.

Częste spożywanie jaj niesie ze sobą wiele pozytywnych zmian, a jedną z nich jest poprawa włosów, paznokci i skóry. Jajka są także sporą skarbnicą luteiny, która ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasz wzrok.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy